Росія відправляє «гонителя Путіна» на безстрокове лікування до психлікарні

Росія відправляє «гонителя Путіна» на безстрокове лікування до психлікарні

Укрінформ
Якутський міський суд відправив Олександра Габишева, який називає себе шаманом, на примусове лікування у кримінальних справах про застосування насильства до співробітників правоохоронних органів і екстремізмі.

Як передає Укрінформ, про це сказав проєкту Радіо Свобода «Сибирь.Реалии» адвокат Олексій Прянишников.

За його словами, строк примусового лікування не визначений. В ході лікування за пацієнтом буде здійснюватися "інтенсивне спостереження". Захист Габишева буде оскаржувати рішення суду. «Як правило, коли призначають примусове лікування, люди проводять у лікарні не менше 2,5-3 років. Як буде в нашому випадку, я не можу сказати, але практика показує, що строк буває саме такий», - зазначив адвокат. Захист шамана вважає, що його госпіталізують в іншу медустанову, не в Якутську.

Читайте також: Адвокати якутського шамана хочуть з'ясувати, чим його лікують

Сестра Габишева повідомила, що рідні і прихильники шамана (у будівлі суду сьогодні зібралося близько 30 осіб) були впевнені в його звільненні. Сама Захарова планувала одразу після суду відвезти брата до цивільних лікарів, щоб відновити його здоров'я, зіпсоване примусовим "лікуванням" у диспансері.

«На звільнення розраховував і сам Олександр, бо на завтра призначена медкомісія у психдиспансері для оцінки його стану. Він, судячи з усього, дійсно не був готовий до такого рішення суду», - уточнив Прянишников.

Читайте також: На шамана, який йшов виганяти Путіна, завели справу про насильство

Поки рішення суду не вступило в силу, Габишев буде перебувати під вартою.

Як повідомлялося, Габишев був затриманий наприкінці січня і примусово доставлений у стаціонар. За кілька днів до цього шаман оголосив про новий похід на Москву, який повинен був початися в березні 2021 року. У лютому Якутський міський суд задовольнив позов психоневрологічного диспансеру про госпіталізацію Габишева. В середині березня Габишева в результаті психолого-психіатричної експертизи, яку провели в Якутському психоневрологічному диспансері, визнали неосудним.

Читайте також: «Меморіал» визнав якутського шамана Габишева політв'язнем

Раніше, навесні 2019 року, Габишев вирушив у Москву для проведення "обряду вигнання Путіна". Його затримали через кілька місяців на кордоні Бурятії й Іркутської області. З поліції його відправили до психоневрологічного диспансеру. Щодо шамана порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму.

Згодом шамана відпустили з диспансеру. Нову примусову госпіталізацію Габишева пояснили його відмовою від амбулаторного лікування.

22 липня Касаційний суд РФ підтвердив законність примусової госпіталізації в психіатричний стаціонар Габишева.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-