Справа МН17: суд хоче заслухати, чи вплинуть на процес розслідування CNN та пошук свідків

Справа МН17: суд хоче заслухати, чи вплинуть на процес розслідування CNN та пошук свідків

Укрінформ
У Нідерландах у судовому комплексі «Схіпхол», що поблизу Амстердама, відбулося чергове засідання суду у справі про збиття літака рейсу МН17. 

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, виступали родичі жертв з Нідерландів та Австралії. Дехто не знайшов у собі сил виступити особисто, тому від їхнього імені говорили адвокати.

Цей етап судового процесу - найемоційніший. Згорьовані люди розповідають, як трагедія МН17 змінила їхні життя, у якому стані були останки. Вони приносять до судової зали фотографії жертв, їхні особисті речі, навіть урни з прахом.

Читайте також: Справа МН17: Вбита горем мати принесла до суду прах сина

У своїх промовах родичі загиблих вимагають правосуддя та закликають Росію взяти відповідальність за збиття літака рейсу МН17 та розкрити правду про трагедію.

“Я хочу, щоб вони пояснили, як можна знищити пасажирський літак, а потім брехати. Я хочу, щоб президент Росії визнав, що накоїв, і розповів росіянам. Я знаю, що він цього не зробить, але я цього хочу. Я хочу, щоб Путін знав, що ми отримали лише крихітну кістку (останки - ред.)”, - зачитала адвокат звернення подружжя з Австралії (у цій катастрофі загинув брат чоловіка).

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс після виступів зазначив, що хотів би надати слово стороні обвинувачення, а саме щодо поширеної інформації, що міжнародна спільна слідча група у справі МН17 шукає фото, відео та документи у Курську.

“Зокрема, цікавить, чи вплине це розслідування на матеріали справи, які розглядає суд. Також було повідомлення, що з боку України була спроба затримати росіян, причетних до знищення МН17 (йдеться про розслідування CNN щодо планування спецоперації з «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на Сході України бойовиків «ПВК Вагнера» з території Росії, яка зірвалася в липні минулого року - ред.). Тож маємо питання, як це також може вплинути на процес”, - заявив суддя.

Читайте також: Подоляк назвав розслідування CNN щодо «вагнерівців» перекладом російської «дези» на англійську

Сторона обвинувачення заявила, що готова відповісти на запитання суду під час засідання в понеділок. Суд погодився.

Наступне засідання відбудеться у понеділок, 13 вересня, о 10:00 за місцевим часом.

Як повідомляв Укрінформ, загалом виступити у суді мають понад 90 родичів загиблих унаслідок катастрофи рейсу MH17.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група (JIT) дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

2 вересня 2021 року JIT оголосила, що шукає фото, відео та документи у Курську, звідки було відправлено зенітно-ракетний комплекс “Бук”.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Фото: Ірина Драбок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-