Міжнародна слідча група у справі МН17 шукає свідків у Курську

Міжнародна слідча група у справі МН17 шукає свідків у Курську

Ексклюзив
Укрінформ
Міжнародна спільна слідча група (JIT) у справі МН17 шукає фото, відео та документи у Курську, звідки було відправлено зенітно-ракетний комплекс “Бук”.

Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в Гаазі сказала речниця прокуратури Нідерландів Брехт ван де Мосдейк.

“Ми особливо шукаємо достовірну інформацію, зокрема фотографії, відеозаписи, військові накази та інші цінні документи. Спогади можуть стертися, але документи залишаться вагомими доказами. Під час слідства ми часто бачимо, що навіть через роки люди виявляють більшу готовність ділитися інформацією. Ми закликаємо усіх, хто знає більше про екіпаж "Бука" або про структуру командування, яка схвалила розміщення цієї системи на Сході України, поділитися цією інформацією”, - зазначила вона.

Відповідне звернення розмістили правоохоронні органи Нідерландів, де вказано, як можна поділитися інформацією.

Читайте також: Росія має забезпечити, щоб винні у катастрофі МН17 постали перед правосуддям – США

“Слідство, яке веде Міжнародна спільна слідча група (JIT), показало, що MH17 був збитий ракетою, випущеною з зенітної ракетної установки БУК, що належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді з Курська. Можливо, що цей факт - пляма на вашому місті, на вашій армії. Ми це розуміємо. Однак правда має бути почутою, навіть якщо ця правда неприємна. Ми продовжуємо вести слідство щодо встановлення членів екіпажу ЗРК "Бук" та обставин прийняття рішення про застосування цієї зброї. Наше слідство вже дуже далеко просунулося, але воно ще не повне. Нам хотілося б отримати відповіді, також від російських військових, щодо того, як могла статися така трагедія”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповіді на багато питань можна знайти у Курську.

Також у Ютьюбі розміщено відео зі зверненням родичів загиблих.

Як повідомляв Укрінформ, Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Читайте також: Українці в Нідерландах закликають РФ визнати свою відповідальність за збиття МН17

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-