Справа МН17: Вбита горем мати принесла до суду прах сина

Справа МН17: Вбита горем мати принесла до суду прах сина

Укрінформ
Україна продовжує розслідування і вимагає правосуддя

У Нідерландах у судовому комплексі «Схіпхол» вирують емоції. Третій день у суді виступають родичі загиблих. Під час засідання у справі МН17 дев’ятого вересня слово у суді мали дев’ятеро з них. Чи не найемоційнішим був виступ подружжя Сілени та Роба Фредріксів, які втратили у трагедії МН17 23-річного сина Брайса та його дівчину Дейзі. На засідання суду вони прийшли разом із прахом свого загиблого сина, бо хотіли, щоб він був поруч…

Під час їхніх промов у залі суду плакали прокурори, журналісти та перекладачі.

Ледь стримувала емоції й генеральний прокурор Ірина Венедіктова, яка була присутня у суді. До початку засідання вона зустрілася з родичами загиблих, щоб висловити співчуття та запевнити, що розслідування триває й Україна, так само як і Нідерланди, прагне справедливості й правосуддя у справі збиття літака рейсу МН17 у небі над окупованою Донеччиною у липні 2014 року.

УРНА З ПРАХОМ ТА ШМАТОЧОК БЛУЗКИ

Сілена Фредрікс та її чоловік Роб усі ці роки живуть єдиною надією, що одного дня вони таки почують правду про смерть їхнього 23-річного сина Брайса та його дівчини Дейзі, а винні у їхній смерті понесуть покарання. Цей виступ у суді був чи не найемоційнішим. До судової зали подружжя прийшло разом із сином…

На трибуну, з якої вони виступали, поставили урну з прахом свого сина.

Першим слово взяв батько загиблого. Він не зміг стримати сліз уже на самому початку своєї промови. Після склянки води чоловік таки знайшов сили опанувати себе та розпочати свою сумну розповідь.

«17 липня 2014 року в мене вирвали частину серця. Я виплакав усі очі. Я втратив свого єдиного сина Брайса та його дівчину Дейзі. Їх знищили у небі «Буком». Їхній відпочинок перетворили на пекло. Їх втягнули у війну, до якої вони не мали стосунку. Ми більше не підемо з ним на футбол, не зіграємо разом на гітарі… Мені завжди важко дивитися на його світлини. Я відчуваю провину, коли роблю щось, що ми робили разом. Я не можу сидіти за святковим столом на Різдво – там завжди два порожніх стільці… Брайс безтямно кохав Дейзі. Він завжди її підтримував. Вони завжди захищали слабших… Я почуваюся дуже емоційно, мені важко спати. Я не можу сконцентруватися. Я постійно згадую, як прибув літак з тілами. Кожного разу, коли я бачу у небі літак, мене охоплює жах. Поки я живий, то ця рана у моєму серці не загоїться. Я дуже сподіваюся на справедливий суд. Винним у трагедії чхати на нас, вони продовжують брехати. Брайса та Дейзі мені повернули по шматках. Що ви зробили зі мною та моєю родиною, я нікому такого не бажаю… Жодне покарання не зможе бути пропорційним цьому вбивству. Мене дуже обурює, що захист (захист одного з чотирьох обвинувачених, підполковника ГРУ Олега Пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу, – ред.) затягує процес. Зокрема, не говорить по суті, сприймає фейки за факти та не думає про почуття родичів загиблих», – сказав Роб Фредрікс під час свого емоційного виступу.

Далі слово взяла його дружина Сілена Фредрікс.

«Я принесла з собою прах моєї дитини, щоб він був сьогодні зі мною», – наголосила вона.

Також жінка тримала у руках шматочок блузки, в яку в день трагедії була одягнена Дейзі – дівчина її сина.

«Знаходили все нові частинки тканин та кісток. Частини тіл наших дітей лежали за парканом військової бази. Ми стояли біля воріт в очікуванні. І нарешті у 2015 році закінчилося упізнання. Я дивилася на частини тіл, наче лікар. Ось частина ноги, частина черепа», – розповіла Селена Фредрікс.

Батьки загиблого хлопця та його дівчини не вірять, що відповідальні за збиття рейсу МН17 почуваються винними у трагедії.

«Мені хотілося б вірити, що Путін колись визнає провину та вибачиться, але навряд чи це колись станеться, а от ми родичі – засуджені назавжди», – сказала жінка.

Болю вбитих горем батьків не витримували присутні у судовій залі. Сльози котилися по обличчях адвокатів, прокурорів, журналістів та перекладачів, які, сидячи у сусідньому приміщенні, робили переклад виступів з нідерландської на англійську.

У кожній промові рідні загиблих закликали винних визнати свою провину та оприлюднити деталі трагедії, щоб родичі нарешті змогли знайти спокій. Також вони закликають усіх, хто був свідком збиття МН17 чи володіє будь-якою інформацією, змилосердитися над їхніми стражданнями та розповісти деталі трагедії.

«Ця частина слухань, дійсно, викликає велику кількість емоцій. Це і відчуття, як стискається твоє серце від почутих переповнених болем слів родичів загиблих, і рішучість діяти, щоб люди нарешті почули правду, на яку заслуговують. Проте це не тільки найемоційніша частина суду, а й надважлива. У самому суді, у новинах лунають прізвища чотирьох обвинувачених, але у центрі кримінального процесу має стояти потерпіла сторона – люди, яким було завдано невимовного болю. І цими днями ми їх почули. Сподіваюсь, що і ця можливість, і результати всього судового процесу допоможуть родичам та близьким у їхній скорботі», – сказала в коментарі Укрінформу генеральний прокурор Ірина Венедіктова, яка також була присутня у суді.

Вона розповіла, що найбільше її вразили обличчя жертв на світлинах під час виступів родичів.

«Цей дисонанс усміхнених і щасливих людей на фото та гірких розповідей батьків, життя яких розпалося на уламки. А ще вразила розповідь про малюка, якому було рік, коли вбили його братика, якого він щодня згадує. За кожним словом цих людей – жага до справедливості. Це не просто матеріали справи: говорили душі, й дуже важливо, щоб їх почули всі», – наголосила Ірина Венедіктова.

ЗУСТРІЧ ІЗ РОДИЧАМИ ТА КЕРІВНИКОМ СПІЛЬНОЇ СЛІДЧОЇ ГРУПИ (JIT)

До початку судового засідання генпрокурор України зустрілася з родичами загиблих рейсу МН17.

Під час розмови з Антоном Котте, який втратив старшого сина, невістку і шестирічного онука, та Пітом Плугом, у якого в катастрофі загинули брат, невістка та племінник, Ірина Венедіктова наголосила, що справа МН17 є для України однією з ключових пріоритетів.

Вона також розповіла, що напередодні мала зустріч із генпрокурором Нідерландів та керівником Міжнародної спільної слідчої групи (JIT). Варто зазначити, що на початку вересня 2021 року до складу спільної слідчої групи було внесено зміни – склад української частини JIT очолила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

«За умовами угоди про створення спільної слідчої групи та правилами нашого семирічного співробітництва з Нідерландами й іншими її учасниками, я не можу коментувати результати та зміст таких зустрічей. Можу лише запевнити, що розслідування у справі продовжується і не зупиниться на чотирьох обвинувачених. Наразі слідство направлене на встановлення всіх причетних осіб до вчинення цього злочину, зокрема екіпажу ЗРК «Бук» та осіб, які віддавали накази на його переміщення на територію України. Разом із нашими партнерами по Спільній слідчій групі ми працюємо над тим, щоб усі винні постали перед судом, а родини загиблих – відчули справедливість», – зазначила вона.

А ще генпрокурор наголосила, що Україна продовжує розслідування у справі МН17 і так само, як і Нідерланди, прагне правосуддя.

«І листи до мешканців міста Курськ, і відеозвернення, розміщені на вебсайті прокуратури Нідерландів, мають одну мету – подальше просування розслідування у справі МН17. Притягнення до відповідальності винних у цій трагедії важливо і для того, аби дати родичам та близьким загиблих відповіді на їхні запитання, а також, щоб убезпечити світ від подібних катастроф у майбутньому. Увага України, інших держав-учасників спільної слідчої групи прикута до судового процесу в Нідерландах. Весь світ спостерігає за ходом справи та очікує справедливого рішення в ній», – зазначила Венедіктова.

А також підкреслила, що судові процеси, які відбуваються у Нідерландах щодо злочинів, вчинених в Україні в умовах збройного конфлікту, – надзвичайно важливі.

«Ми уважно стежимо за перебігом слухань у справі трагічного рейсу МН17. Також із нетерпінням очікуємо рішення Міжнародного кримінального суду про початок повноцінного розслідування воєнних злочинів на Донбасі та в Криму”, – підкреслила генпрокурор України. 

ПОЛЕ СОНЯШНИКІВ У НІДЕРЛАНДАХ 

Судовий комплекс «Схіпхол», де проходить слухання у справі МН17, розташований біля аеропорту, звідки сім років тому злетів Боїнг-777. І ще одне місце, де завжди накривають емоції та смуток – Меморіал пам'яті жертв катастрофи, який також неподалік від амстердамського аеропорту «Схіпхол».

Біля меморіального комплексу можна побачити висаджене поле живих соняшників, які нагадують, що пасажирський літак рейсу МН17 впав у соняшникове поле. Ці квіти виростили з донбаського насіння. Вшановуючи пам’ять загиблих, саме соняшники поклала тут й Ірина Венедіктова.

Серед викарбуваних імен загиблих вона одразу знаходить імена Брайса та Дейзі, про яких у своїх промовах розповідали Сілена Фредрікс та її чоловік Роб.

Уже сьогодні слово у суді матимуть 11 родичів загиблих. Від імені тих, кому не вистачає сил виступити особисто, говоритимуть їхні адвокати.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-