Непрозорість навчань «Захід-2021» несе ризики для регіону - міноборони Естонії

Непрозорість навчань «Захід-2021» несе ризики для регіону - міноборони Естонії

Ексклюзив
Укрінформ
Непрозорість російсько-білоруських навчань «Захід-2021», які починаються у п’ятницю, створює додаткові ризики в регіоні, як це було навесні під час ескалації біля кордонів України.

Про це йдеться в коментарі міністерства оборони Естонії у відповідь на запит кореспондента Укрінформу.

«Поєднання російсько-білоруських стратегічних навчань «Захід-2021» з відсутністю прозорості як з російської, так і з білоруської сторони створює додаткові ризики для безпеки. Тому вкрай важлива співпраця в НАТО та ЄС, щоб уникнути будь-яких прорахунків з боку наших східних сусідів та таких подій, як зосередження військ біля українського кордону, що ми бачили цього року раніше», - зазначили в оборонному відомстві.

Там вважають, що безпосередньої загрози для Естонії у зв’язку з навчаннями «Захід-2021» немає, але вказують на важливість залишатися пильними, оскільки «умови та останні події не сприяють стабільності в регіоні».

Читайте також: Міноборони Латвії: на «Захід-2021» можуть використати гібридну операцію Лукашенка

«Ми з нашими союзниками уважно стежили за підготовкою і стежитимемо за навчаннями, особливо на тлі поточної гібридної операції з нелегальними мігрантами, ініційованої режимом Лукашенка в Білорусі та націленої на Литву, Латвію і Польщу», - підкреслили естонські військові.

Як повідомлялося, 10-16 вересня відбудуться стратегічні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2021». Експерти розглядають їх як один з основних кроків до поглинання суверенітету Білорусі Росією.

Читайте також: Лукашенко заявив, що Білорусь отримає від РФ десятки військових літаків та вертольотів

Керівництво ЗСУ заявляло, що ці навчання потенційно становлять загрозу для України.

3 вересня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію до прозорості щодо навчань «Захід-2021» та кількості військ, які візьмуть у них участь.

Читайте також: Міноборони Литви слідкує за підготовкою до навчань «Захід-2021»

Як відомо, у березні-квітні цього року РФ системно нарощувала військову присутність поблизу державного кордону України, а також в окупованому Криму.

Тоді українські військові зазначали, що метою ескалації може бути посилення Москвою тиску на Київ заради примусу до поступок в переговорному процесі та демонстрація готовності до застосування збройної сили.

Фото: kaitsen.ee

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-