Міноборони Литви слідкує за підготовкою до навчань «Захід-2021»

Міноборони Литви слідкує за підготовкою до навчань «Захід-2021»

Ексклюзив
Укрінформ
Оборонне відомство Литви у співпраці з союзниками по НАТО здійснює постійний моніторинг підготовки до російсько-білоруських навчань «Захід-2021», які розпочнуться у п’ятницю.

Про це йдеться у коментарі литовського Міноборони, наданому на запит кореспондента Укрінформу.

«Литва уважно стежить за ситуацією з безпекою в регіоні та підготовкою до навчань «Захід-2021», яка триває, та постійно обмінюється інформацією з НАТО і союзниками. Збройні сили Литви разом із союзниками по НАТО постійно тренуються та зміцнюють здатність забезпечувати безпеку країни, вони готові реагувати на загрози та несподівані ситуації, якщо такі виникнуть», - зазначили в МЗС Литви.

При цьому литовські військові підкреслили, що навчання «Захід-2021» не стосуються тільки Литви чи Балтійського регіону, а «скоріше орієнтовані на всю європейську частину» євроатлантичної спільноти.

Читайте також: У МЗС Латвії вказали на маніпуляції навколо навчань «Захід-2021»

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня в МЗС Литви заявили, що розглядають російсько-білоруські навчання «Захід-2021» як демонстрацію готовності Росії до військового конфлікту проти держав або коаліції держав на західному стратегічному напрямку.

10-16 вересня 2021 року пройдуть стратегічні російсько-білоруські військові навчання "Захід-2021". Експерти розглядають цей захід як один з основних на шляху поглинання суверенітету Білорусі Росією (а також вбачають певну небезпеку для України). Планується, що напередодні, 9 вересня, президент РФ Путін і Олександр Лукашенко «домовляться» про пакет з 28 "дорожніх карт/союзних програм" з інтеграції, які потім будуть підписані в жовтні-листопаді 2021 року.

Читайте також: Генсек НАТО очікує від Росії «прозорих» навчань «Захід-2021»

Раніше Лукашенко заявив про досягнуту з Кремлем домовленість про постачання Білорусі десятків літаків, вертольотів, засобів протиповітряної оборони, серед яких можуть бути зенітно-ракетні комплекси С-400. За його словами, якщо на навчаннях "Захід-2021" виявиться, що «потрібно щось іще, значить, ми купимо у РФ і поставимо на озброєння».

Керівництво ЗСУ заявляло, що ці навчання потенційно становлять загрозу для України.

3 вересня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію бути «прозорою» щодо своїх військових навчань «Захід-2021» та кількості військ, які візьмуть у них участь.

Фото: A. Pliadis/KAM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-