У МЗС Латвії вказали на маніпуляції навколо навчань «Захід-2021»

У МЗС Латвії вказали на маніпуляції навколо навчань «Захід-2021»

Ексклюзив
Укрінформ
МЗС Латвії вважає маніпулятивною інформацію від організаторів російсько-білоруських навчань «Захід-2021» щодо справжньої чисельності військ, а також сценаріїв та цілей цих маневрів.

Про це йдеться у коментарі латвійського МЗС, наданому на запит Укрінформу.

«Ми спостерігаємо постійні маніпуляції інформацією щодо справжньої чисельності військ, а також сценаріїв та цілей стратегічних навчань «Захід-2021». Крім того, ми повністю усвідомлюємо, що зростає ймовірність непорозумінь, деяких несподіваних дій на місцях, які не були схвалені начальством під час військових навчань «Захід-2021», - зазначили в МЗС Латвії.

Міністерство закликало Росію та Білорусь діяти «передбачуваним, прозорим способом відповідно до своїх військово-політичних зобов’язань у межах ОБСЄ та інших міжнародних зобов’язань».

Крім того, у зовнішньополітичному відомстві Латвії наголосили, що «розвиток російських та білоруських збройних сил, агресивна риторика, непрозора військова діяльність та навчання з агресивними сценаріями не сприяють взаємній довірі та добросусідським відносинам».

Читайте також: Литва розглядає навчання «Захід-2021» як демонстрацію готовності РФ до конфлікту

«Разом із союзниками та партнерами ми уважно стежимо за усіма військовими маневрами, що відбуваються поблизу наших кордонів, і будемо це робити протягом усього періоду військових навчань «Захід-2021», - підсумували латвійські дипломати.

Як повідомлялося, 10-16 вересня РФ та Білорусь планують провести військові навчання «Захід-2021». Експерти розглядають їх як один з основних кроків на шляху поглинання Росією суверенітету Білорусі. Планується, що напередодні навчань Путін і Лукашенко домовляться про пакет з 28 «дорожніх карт/союзних програм» з інтеграції, які будуть підписані в жовтні-листопаді.

Читайте також: Міноборони Польщі - про «Захід-2021»: агресія РФ проти України теж почалася з військових навчань

Раніше Лукашенко заявив про досягнуту з Кремлем домовленість щодо постачання Білорусі десятків літаків, вертольотів, а також засобів протиповітряної оборони, серед яких можуть бути зенітно-ракетні комплекси С-400. За його словами, якщо на навчаннях «Захід-2021» виявиться, що «потрібно щось іще, значить, ми купимо у РФ і поставимо на озброєння».

Керівництво ЗСУ заявляло, що ці навчання потенційно становлять загрозу для України.

У НАТО наголосили, що стежитимуть за навчаннями «Захід-2021», та закликали Москву і Мінськ діяти передбачувано і прозоро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-