Справа MH17: сьогодні у суді слово мали дев'ятеро родичів загиблих

Справа MH17: сьогодні у суді слово мали дев'ятеро родичів загиблих

Укрінформ
У Нідерландах у судовому комплексі “Схіпхол” під час судового засідання у справі МН17 сьогодні виступили 9 родичів загиблих.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, подружжя Сілена та Роб Фредрікси, які втратили у трагедії МН17 23-річного сина Брайса та його дівчину Дейзі, не стримуючи сліз, розповіли, що тіла жертв катастрофи рідним довелося упізнавати по фрагментах.

“Знаходили все нові частинки тканин та кісток. Частини тіл наших дітей лежали за парканом військової бази. Ми стояли біля воріт в очікуванні. І нарешті у 2015 році закінчилося упізнання. Я дивилася на частини тіл наче лікар. Ось частина ноги, частина черепа”, - розповіла Селена Фредрікс.

Батьки загиблого хлопця не вірять, що відповідальні за збиття рейсу МН17 почуваються винними у трагедії.

“Мені хотілося б вірити, що Путін визнає провину та вибачиться, але навряд чи це колись станеться”, - сказала Селена Фредрікс.

“Винним у трагедії чхати на нас, вони продовжують брехати. – Сказав батько хлопця Роб Фредрікс. - Брайса та Дейзі мені повернули по шматкам. Що ви зробили зі мною та моєю родиною, то такого я нікому не бажаю… Жодне покарання не зможе бути пропорційнім цьому вбивству. Мене дуже обурює, що захист (захист одного з чотирьох обвинувачених - підполковника ГРУ Олега Пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу - ред.) затягує процес. Зокрема, не говорить по суті, сприймає фейки за факти та не думає про почуття родичів загиблих”, - наголосив він під час свого виступу.

Виступи родичів загиблих були дуже емоційними. Під час їхніх промов у залі суду плакали прокурори, журналісти, перекладачі.

У кожній промові рідні загиблих закликали винних визнати свою провину та оприлюднити деталі трагедії, щоб родичі змогли нарешті знайти спокій. Також вони закликають усіх, хто був свідком збиття МН17 чи володіє будь якою інформацією, зглянутися над їхніми стражданнями та розповісти деталі трагедії.

Наступне судове засідання відбудеться вже завтра, 10 вересня о 10:00, за місцевим часом.

Слово у суді матимуть 11 родичів загиблих. Від імені тих, кому не вистачає сил особисто виступити у суді, говоритимуть їхні адвокати.

Читайте також: Суд має оголосити вирок у справі МН17 наприкінці 2022 року

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Ірина Венедіктова під час перерви у засіданні у справі МН17 наголосила, що Україна прагне справедливості та правосуддя у справі про збиття літака рейсу МН17 у небі над окупованою Донеччиною у липні 2014 року. Також вона підкреслила, що для неї дуже важливо “бачити і чути потерпілих, спілкуватися з ними. Показувати, що Україна продовжує працювати, що ми тримаємо це у фокусі, і так само прагнемо справедливості, так само прагнемо правосуддя”.

У четвер, 9 вересня, Венедіктова під час робочого візиту до Нідерландів зустрілася у судовому комплексі “Схіпхол” з родичами загиблих рейсу МН17.

Венедіктова висловила співчуття родичам та наголосила, що справа МН17 є для України однією з ключових в діяльності органів прокуратури.

Читайте також: Суд у справі МН17: «І вони знають, що ми знаємо, що вони брешуть»

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група (JIT) дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. Нині спільна слідча група шукає фото, відео та документи у Курську, звідки було відправлено “Бук”.

19 червня 2019 року JITназвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі - громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-