Суд у справі МН17: «І вони знають, що ми знаємо, що вони брешуть»

Суд у справі МН17: «І вони знають, що ми знаємо, що вони брешуть»

Укрінформ
Звинувачення на адресу Росії, емоційні виступи та жага справедливості родичів загиблих

У Нідерландах, у судовому комплексі «Схіпхол», 6 вересня поновилися слухання у справі MH17. Це найемоційніша частина процесу, адже суд дав слово родичам загиблих.

У суді мають виступити понад 90 рідних жертв трагедії MH17 – із Нідерландів, Австралії, Малайзії, Індонезії, Канади. Загалом заплановано 10 днів слухань упродовж наступних трьох тижнів. У перший день слово мали 9 родичів загиблих рейсу МН17. Сьогодні у суді мають виступити 8 рідних.

Суд
Суд "Схіпхол"

Отже, про що у своїх виступах говорили родичі загиблих, до кого зверталися, та коли суд оголосить вирок щодо чотирьох обвинувачених.

ЗВИНУВАЧЕННЯ РОСІЇ У БРЕХНІ ТА ЦИТАТА СОЛЖЕНІЦИНА

До цього дня родичі загиблих рейсу МН17 готувалися від самого початку процесу. Що вони скажуть у суді? Чи будуть почуті? Які підібрати слова, щоб достукатися до сердець тих, хто причетний до смерті найрідніших?

 Ріа ван дер Стін
Ріа ван дер Стін

Нідерландка Ріа ван дер Стін, яка у катастрофі МН17 втратила батька та мачуху, до судової зали заходить у чорному. Вона виступатиме першою з родичів загиблих.

Гендрік Стейнгаюс
Суддя Гендрік Стейнгаюс

Та перш ніж вона матиме слово, головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс уже традиційно оголошує, що жоден із чотирьох обвинувачених на слухання не з’явився. Він також зазначив, що суд вивчить додаткові матеріали, надані слідчим суддею, зокрема допити свідків, висновки експертів щодо раніше представлених аудіозаписів.

А ще повідомив, що російська влада відмовила у допиті трьох обвинувачених росіян. Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов. Крім того, Україна повідомила, що їй не відоме місцеперебування четвертого обвинуваченого, громадянина України Леоніда Харченка, який воював на боці «ДНР». І наголосив, що всі четверо обвинувачених досі мають право виступити у суді.

Далі до слова запрошують Ріа ван дер Стін, яка також є членом правління фонду «Авіакатастрофа». Жінка збирається з думками та намагається максимально чітко промовляти кожне слово. Неочікувано свій виступ вона розпочинає російською, цитуючи Олександра Солженіцина: «Они лгут, мы знаем, что они лгут, и они знают, что мы знаем, что они лгут». У такий спосіб Ріа ван дер Стін хотіла підкреслити, що родичі загиблих знають, хто винен у трагедії.

Ріа ван дер Стін
Ріа ван дер Стін

«Одного ранку наприкінці листопада 2014-го, коли я повернулася додому, побачила офіцера, який сидів на кухні за столом. Я стала нервуватися. Але водночас я була втішена, бо я все ще сподівалася на хороші новини. Повідомив про те, що мого батька ідентифікували, але я не можу отримати його тіло. Тоненька кісточка від його руки у два сантиметри – це все, що залишилося. Це було так дивно, адже він був 6 футів заввишки. А тепер така маленька частинка залишилася. Але все-одно я була рада», – продовжила жінка нідерландською.

Вона також показала фотографію свого батька та його дружини. Розповіла, якими вони були. Свій виступ Ріа ван дер Стін завершила відео з національного меморіального комплексу пам'яті жертв трагедії. І вже після свого виступу, під час перерви, поділилася своїми емоціями.

Ріа ван дер Стін
Ріа ван дер Стін

«Я відчуваю полегшення. Я була дуже схвильована спочатку, адже я розпочала виступ російською, тому що хотіла, щоб вони знали, надто тому, що росіяни дивляться і вони почують, дізнаються, що вони брешуть. Я вважаю, що важливо вказати на це», – зазначила Ріа ван дер Стін.

Вона додала, що почувається добре після того, як скористалася своїм правом на виступ.

«Я вважаю, це добре, що родичі роблять це (виступають у суді - ред.), і я з нетерпінням чекала цього», – сказала жінка.

Еверт Вітема
Еверт Вітема

Її нідерландський адвокат Еверт Вітема самовіддано працює над цією справою від самого початку всі ці роки. Каже, до виступу його клієнтки готувалися дуже відповідально та ретельно.

«Я знаю Ріа досить добре, бо вона була однією з перших моїх клієнтів, починаючи з 2015 року. І ми вирішили, що вона могла би стати першим спікером у цьому процесі. Ми підготувалися досить добре до цього, досить обережно. Я бачив її чорновий варіант виступу. І я гадаю, що початок російською мовою був дуже потужним і правильним вибором, бо вона мала повідомлення для світу та Росії, мабуть, для вашої країни також. Я дуже відданий своїм клієнтам, я працюю для 80 родин, які пов’язані з 35 жертвами, 5 із них із Малайзії. Я бував там двічі, щоб відвідати клієнтів. Тож, як команда ми дуже віддані», – розповів адвокат під час перерви.

Подивившись на годинник, він каже, що час повертатися до будівлі.

Не всі родичі загиблих мали змогу особисто приїхати до суду, зокрема через коронавірус. Тож дехто говорив за допомогою відеозв’язку.

Зокрема Ванесса Різк, громадянка Австралії. У трагедії MH17 вона втратила батьків.

«Сім років тому ви зламали мою сім'ю у найгірший спосіб, який тільки можна собі уявити. Сім років тому я твердо вирішила, що ви ніколи, ніколи не зламаєте мій дух і здатність жити та любити так, як цього хотіли мої дорогі батьки», – наголосила дівчина, звертаючись через суд до винних у збитті МН17. Про трагедію їй повідомила подруга мами.

«Я швидко увімкнула телевізор. Там був літак, розбитий на полі з квітами. Ці кадри були і є досі в моїй голові. Я бачила це на багатьох каналах. Я була дуже засмучена, не могла усвідомити, що такий сценарій можливий. Адже я буквально кілька годин тому отримала повідомлення від них, що вони в аеропорту та чекають на рейс. Я зателефонувала своєму батькові, але він не узяв слухавку. Я знала, що з ними були друзі, я негайно зателефонувала їм, і вони відповіли. Це був хороший знак. Але потім я була шокована, бо дізналася, що вони летять іншим рейсом… – я вірила у найкраще. Ми з братом сиділи у нього на ліжку, ми не знали, були наші батьки на рейсі МН17 чи ні… В одну мить вони пішли. Пішли безповоротно. Мої батьки, які кохали одне одного та не були ні в чому винні, були вбиті у небі. Ніхто не був покараний за ці дії, які так драматично змінили моє життя. 17 липня 2014 року ми втратили наших батьків назавжди», – емоційно розповіла дівчина.

ФОТО ПАСАЖИРІВ У САЛОНІ МН17

Один за одним родичі загиблих особисто чи через відеозв’язок розповідали, як трагедія назавжди змінила їхні життя. Зі сльозами на очах батьки говорили про своїх загиблих дітей, інші про батьків, братів та сестер, коханих… На екрани виводили їхні фото.

Суд дозволив демонструвати світлини загиблих та особисті речі.

Усміхнені обличчя дітей, щасливі родини, які їхали на відпочинок, а натомість потрапили у пекло.

Нідерландець Пітер ван дер Меєр втратив трьох дочок. Їм було лише 12, 10 та 7 років.

«Після смерті дочок я пройшов через справжнє пекло. Мені боляче, коли я бачу, як їхні ровесники їздять на велосипеді до школи. Я не побачу, як вони виходять заміж, я не матиму онуків, вони вже ніколи не приїдуть провідати свого старенького татуся», – поділився він.

Нідерландець сподівається, що його одкровення допоможе переконати причетних до трагедії та тих, хто може бодай щось знати про катастрофу, поділитися інформацією, розповісти правду.

Після таких емоційних виступів декому знадобилося заспокійливе. У судовій залі було важко не лише рідним, а й усім присутнім, зокрема адвокатам, прокурорам, суддям, журналістам… Особливо коли на екрани виводили знімки щасливих облич загиблих.

Під час своїх виступів родичі ділилися сокровенним, розповідали про мрії та плани, які вже ніколи не реалізуються, та як винуватять себе, що не зупинили та пустили рідних на літак.

Так нідерландець Сандер Ессер під час свого виступу сказав, що не може пробачити собі, що заспокоював свого брата, який боявся летіти. Він зателефонував за 20 хвилин до вильоту та поділився, що має погане передчуття. Та розмова братів стала останньою.

«На літаку був мій брат Петер… Він зателефонував мені й сказав, що боїться летіти... Я вирішив його заспокоїти. Я відчуваю відповідальність та провину, адже він двічі за той дзвінок фактично довірив свою долю у мої руки. Я знаю, що деякі пасажири могли бути при свідомості. Петер летів і боявся, а в момент удару зрозумів, що всі його побоювання були не марними», – наголосив чоловік.

 Петер Лангстраат
Петер Лангстраат

Також слово у суді мали адвокати родичів загиблих. Адже не всі знайшли у собі сили виступити особисто. Петер Лангстраат, адвокат родичів загиблих рейсу МН17, зачитав звернення одного зі своїх клієнтів, який втратив сина та онука. Він також показав фото, яке було виявлено в одному з телефонів. На ньому пасажири МН17 вже у салоні літака. Хтось займає своє місце, а хтось уже сидить у кріслі та готовий до польоту.

«Мій клієнт попросив мене показати це фото, щоб продемонструвати, яка тонка грань між щастям та трагедією», – розповів адвокат.

Він також назвав цю частину процесу найемоційнішою та історичною.

«Це дуже важливий, але також дуже історичний день, бо ніколи у нідерландській юриспруденції 91 людина, родичі жертв не мали слова у кримінальному процесі. І для родичів загиблих – це не лише змога звернутися до суду, а й через суд звернутися до обвинувачених. Також у такий спосіб вони звертаються до інших людей, відповідальних за трагедію, які ховаються чи не ховаються. Ви знаєте, Ірино, це завжди дуже важко – підготувати себе до такого емоційного моменту, бо емоції можуть просто накрити тебе. Емоційно навіть готуватися важко до виступу, не кажучи вже про сам виступ», – наголосив він.

Трагедія МН17 викликає у родичів загиблих не лише біль та страждання від горя, а також гнів та розчарування. Адже винні у збитті МН17 не беруть на себе відповідальності. Росія відкидає свою причетність і продовжує створювати фейки, сподіваючись уникнути покарання. Однак родичі загиблих наголошують, що добре знають, хто винен у цій трагедії та мають надію, що їхні виступи почують і винних буде покарано.

ЗВЕРНЕННЯ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ НІДЕРЛАНДІВ

За кілька днів до поновлення слухань правоохоронні органи Нідерландів оприлюднили звернення та оголосили, що Міжнародна спільна слідча група у справі МН17 шукає фото, відео та документи у Курську, звідки було відправлено зенітно-ракетний комплекс «Бук». Усіх, хто володіє достовірною інформацією, закликають поділитися фотографіями, відеозаписами, військовими наказами, інформацією про екіпаж «Бука» або про структуру командування, яка схвалила розміщення цієї системи на Сході України, та іншими цінними документами.

Відповідне звернення розмістили правоохоронні органи Нідерландів, де вказано, як можна поділитися інформацією.

Міжнародна спільна слідча група
Міжнародна спільна слідча група

«Слідство, яке веде Міжнародна спільна слідча група (JIT), показало, що MH17 був збитий ракетою, випущеною із зенітної ракетної установки «Бук», що належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді з Курська. Можливо, що цей факт – пляма на вашому місті, на вашій армії. Ми це розуміємо. Однак правда має бути почутою, навіть якщо ця правда неприємна. Ми продовжуємо вести слідство щодо встановлення членів екіпажу ЗРК «Бук» та обставин прийняття рішення про застосування цієї зброї. Наше слідство вже дуже далеко просунулося, але воно ще не повне. Нам хотілося б отримати відповіді, також від російських військових, щодо того, як могла статися така трагедія», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповіді на багато питань можна знайти саме у Курську.

Очікується, що рішення у справі МН17 оголосять у 2022 році.

Суд не може наразі назвати конкретної дати та не знає, скільки часу буде потрібно на вирок. 

Однак було названо можливі дати оголошення рішення. Це 26 вересня, 16 листопада або 15 грудня 2022 року.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-