Штати та Британія поширили спільну заяву з приводу річниці отруєння Навального

Штати та Британія поширили спільну заяву з приводу річниці отруєння Навального

Укрінформ
Сполучене Королівство і Сполучені Штати Америки знову заявляють про своє засудження замаху на вбивство російського опозиціонера Олексія Навального з використанням нервово-паралітичної речовини групи «Новічок».

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві американського та британського урядів, поширеній Державним департаментом Сполучених Штатів.

«Через рік після отруєння Олексія Навального 20 серпня 2020 року Сполучене Королівство і Сполучені Штати Америки знову заявляють про своє засудження замаху на вбивство пана Навального з використанням нервово-паралітичної речовини групи «Новічок», розробленого Росією», - сказано в заяві.

Читайте також: США запровадили додаткові санкції проти Росії - у річницю отруєння Навального

Вашингтон та Лондон закликають Росію дотримуватися Конвенції про заборону хімічної зброї і висловлюють жаль з приводу того, що російська влада не спромоглася розслідувати й переконливо пояснити застосування хімічної зброї проти Навального.

Уряди обох країн вітають запровадження санкцій з боку міжнародних партнерів щодо РФ і приєднуються до вжиття подальших заходів проти осіб, відповідальних за отруєння Навального.

«Як і після застосування Росією хімічної зброї проти Скрипалів у Великобританії у березні 2018 року, ми продовжуємо підкреслювати, що ті, хто застосовує хімічну зброю, мають нести за це відповідальність і уникнути безкарності», - ідеться в заяві.

Читайте також: Додаткові санкції проти Росії: Мінфін США оприлюднив перелік осіб та організацій

Водночас зазначається, що обидві країни зацікавлені у стабільних і передбачуваних відносинах з Росією на основі повного дотримання й виконання міжнародних зобов'язань і обов'язків.

Як повідомляв Укрінформ, Навальному стало зле в літаку 20 серпня минулого року дорогою з Сибіру до Москви. Його поклали до лікарні в Омську, а за два дні доправили до Берліна. Німецькі експерти виявили в організмі Навального сліди отруєння нервово-паралітичною речовиною групи «Новічок». Лабораторії Німеччини, Франції та Швеції, а також експерти Організації із заборони хімічної зброї підтвердили факт отруєння.

Читайте також: Речниця Навального отримала півтора року обмеження волі у «санітарній справі»

Згідно з інформацією, що надійшла з клініки «Шаріте», Олексій Навальний був отруєний речовиною з групи інгібіторів холінестерази. У неї входять як органофосфати, так і інші субстанції.

Російська влада продовжує заперечувати причетність до отруєння опозиціонера, звинувачуючи Захід і ОЗХЗ в маніпулюванні фактами та в політизації справи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-