Додаткові санкції проти Росії: Мінфін США оприлюднив перелік осіб та організацій

Додаткові санкції проти Росії: Мінфін США оприлюднив перелік осіб та організацій

Укрінформ
Міністерство фінансів США оголосило у п’ятницю, у день річниці отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, перелік фізичних осіб та організацій, пов’язаних із замахом на його вбивство, проти яких запроваджено додаткові санкції.

Про це передає Укрінформ з посиланням на пресреліз Міністерства фінансів.

Санкції запроваджуються «у відповідь на спонсороване державою отруєння російського опозиціонера», зокрема, проти дев'яти фізичних осіб і двох організацій РФ, причетних до отруєння Навального або російської програми хімічної зброї.

Читайте також: США запровадили додаткові санкції проти Росії - у річницю отруєння Навального

Зазначається, що Навальний уже багато років є об'єктом стеження ФСБ, у тому числі за допомогою прослуховування та прихованого відеоспостереження. Уряд США нагадує, що для отруєння Навального співробітники ФСБ Росії використовували нервово-паралітичну речовину «Новічок», внаслідок чого він тяжко захворів 20 серпня 2020 року. Це сталося приблизно через 30 хвилин після зльоту літака, де перебував Навальний, що призвело до екстреної посадки в Омську.

Російські офіційні особи продовжують заперечувати наявність будь-якого токсину в крові Навального, попри результати аналізу, проведеного численними європейськими лабораторіями, та офіційний звіт Організації із заборони хімічної зброї, у якому зроблено остаточний висновок про отруєння Навального нервово-паралітичною речовиною, яку розробляє і використовує як хімічну зброю лише Росія.

В операції проти Навального, як повідомляється, брали участь кілька осіб у Томську та Омську, а також оперативники, котрі координували їхні дії на відстані. Вісім осіб брали участь в операції з убивства Навального. Ці люди спостерігали за Навальним перед нападом на нього, увірвалися в його готельний номер і застосували хімічну зброю, нанісши її на особисті речі опозиціонера, після чого намагалися знищити будь-які докази своєї діяльності. Дев'ята особа, проти якої оголошено санкції - Олексій Сєдов - є начальником Служби ФСБ із захисту конституційного ладу та боротьбі з тероризмом (так званої 2-й служби ФСБ).

Читайте також: Байден дозволив вводити санкції проти всіх учасників проєкту Nord Stream 2

Під дію санкцій потрапляють Інститут криміналістики ФСБ, який є підрозділом ФСБ, створеним ще при КДБ як спеціалізована лабораторія, начальник Центру спеціальних технологій ФСБ Володимир Богданов, який опікується діяльністю інституту, співробітник ФСБ токсиколог Станіслав Макшаков, співробітник інституту Костянтин Кудрявцев, оперативні співробітники інституту Олексій Александров та Іван Осипов, оперативник ФСБ Володимир Паняєв.

До санаційного списку також потрапили Державний інститут експериментальної військової медицини, що діє під керівництвом Міністерства оборони Росії та співпрацює з 27-м науковим центром та 33-м науково-дослідним випробувальним інститутом, колишній директор 27-го наукового центру Артур Жиров та директор Інституту криміналістики ФСБ Кирило Васильєв.

Зазначається, що все майно та активи вказаних осіб у Сполучених Штатах, заблоковані, будь-які угоди з ними з боку представників США або на території США заборонені.

Читайте також: Навальному висунули у Росії нове обвинувачення

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю з нагоди річниці замаху на вбивство в Росії Навального шляхом використання хімічної зброї низка країн заходу засудила РФ, закликавши дотримуватися Конвенції про заборону хімічної зброї та оголосивши додаткові санкції проти Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-