Розвідка ФРН ще в грудні прогнозувала захоплення влади талібами в Афганістані

Розвідка ФРН ще в грудні прогнозувала захоплення влади талібами в Афганістані

Укрінформ
Федеральна розвідслужба Німеччини BND протягом багатьох років попереджала уряд країни про можливість краху політичної системи в Афганістані, зокрема в грудні 2020 року вона прогнозувала повернення «Талібану» до влади.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

За даними німецького тижневика Der Spiegel, спецслужба регулярно надавала аналітичні звіти щодо Афганістану, з яких випливало, що ні армія, ні політичні структури не можуть тривалий час існувати самі. Однак співробітники відповідних політичних структур не реагували на ці відомості.

Найбільш песимістичну оцінку подій в Афганістані BND дала в грудні 2020 року, прогнозуючи в аналітичному огляді "Емірат 2.0" повернення радикального ісламського руху "Талібан" до влади.

В останні дні після захоплення загонами талібів Кабула і зміни влади, що сталася за ним, розвідслужба ФРН і уряд в Берліні піддалися гострій критиці за те, що не змогли передбачити розвиток ситуації в Афганістані. У Бундестазі 19 серпня були заслухані представники німецьких спецслужб, які відповідали на питання, наскільки помилково було оцінено стан справ у Афганістані і чому це сталося.

Читайте також: Таліби шукають в Афганістані тих, хто працював із НАТО та Штатами - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, місяць тому група американських дипломатів направила секретну доповідну записку державному секретарю Ентоні Блінкену з попередженням про необхідність вжиття термінових заходів щодо запобігання катастрофи в Афганістані.

Радикальний ісламістський рух "Талібан" проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

Ця заява зроблена у 102 річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Рух використовував назву "Ісламський емірат Афганістан" під час свого жорстокого правління в період з 1996 по 2001 рік.

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. У середу щонайменше три людини загинули і більш як десять отримали поранення після того, як бойовики "Талібану" відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора "Талібану".

15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою входити в місто. "Талібан" заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу "Талібан" Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-