Дипломати надсилали Блінкену доповідну про наближення катастрофи в Афганістані - CNN

Дипломати надсилали Блінкену доповідну про наближення катастрофи в Афганістані - CNN

Укрінформ
Місяць тому група американських дипломатів надіслала секретну доповідну записку державному секретареві Ентоні Блінкену з попередженням про необхідність вжиття термінових заходів для запобігання катастрофи в Афганістані.

Як передає Укрінформ, про це четвер повідомив CNN.

Дипломати виклали своє бачення, як має діяти Держдеп, аби швидко оформити документи для афганців, котрі співпрацювали зі США, й вивезти їх із країни.

Вони надіслали матеріали у вигляді «доповідної про незгоду», оскільки попередні попередження й рекомендації, які вони надавали, Держдеп ігнорував, вважаючи їх надміру «панічними».

Читайте також: Таліби шукають в Афганістані тих, хто працював із НАТО та Штатами - ЗМІ

У секретній доповідній, підписаній більш як десятьма дипломатами, надавалися рекомендації, зокрема, щодо програми біометричної реєстрації афганців, котрі претендують на отримання спеціальних імміграційних віз або статусу біженців ще до початку евакуації, аби не втрачати часу, оскільки, на їхню думку, крах афганського уряду після виведення військ США був неминучий.

Держдепартамент відреагував на доповідну протягом кількох днів, проте не всі рекомендації врахував.

Читайте також: Глави МВС країн ЄС заявили про необхідність посилити зовнішній кордон через мігрантів

Це, за даними медіаресурсу, очевидно, може стати предметом розгляду законодавців. Головний республіканець у Комітеті в закордонних справах Палати представників Майкл Маккол уже зажадав звіту дипломатичного відомства з приводу доповідної.

У відповіді на запит CNN речник Держдепу Нед Прайс відмовився коментувати зміст доповідної, але сказав, що «держсекретар враховує кожну незгоду, розглядає її та уточнює кожну відповідь».

Читайте також: Афганська катастрофа позначиться на Україні не обов’язково погано, але добре – теж не обов’язково

«Він ясно дав зрозуміти, що вітає і заохочує використання «каналу незгодних» і прагне до його активізації, - зазначив Прайс. - Що не менш важливо, ми враховуємо конструктивні та продумані ідеї цього каналу в нашій політиці та плануванні».

Як передавав Укрінформ, радикальний ісламістський рух "Талібан" проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

Ця заява зроблена в 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Рух використовував назву «Ісламський емірат Афганістан» під час свого жорстокого правління в період з 1996 по 2001 рік.

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. У середу щонайменше три особи загинули та понад десять були поранені після того, як бойовики Талібану відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора Талібану.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в місто. Талібан заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу "Талібан" Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-