Таліби шукають в Афганістані тих, хто працював із НАТО та Штатами - ЗМІ

Таліби шукають в Афганістані тих, хто працював із НАТО та Штатами - ЗМІ

Укрінформ
Афганські таліби, що захопили владу в країні, все активніше стали шукати тих осіб, котрі, мовляв, співпрацювали із силами США і НАТО: цим людям та їх родичам загрожує страта, катування чи арешт

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times із посиланням на спеціальний звіт ООН.

Таліби, зокрема, ведуть такі пошуки серед натовпу афганців, що утворився біля аеропорту Кабула: велика кількість людей відчайдушно намагається втекти з Афганістану на літаках із західних країн.

Як підкреслює один радник ООН із оцінки загроз у своєму відповідному звіті, така ситуація прямо суперечить обіцянкам Талібану втриматися від помсти членам і прихильникам поваленого нещодавно уряду.

Наголошується, що таліби вже мають списки людей, яких вони хочуть допитати і покарати, а також їх місцезнаходження.

У звіті зазначається, що наразі таліби ходять від оселі до оселі й «залякують чи арештовують членів сімей таких осіб, якщо ті не здадуться добровільно».

Особливому ризику піддаються військовослужбовці і поліцейські Афганістану, а також люди, які працювали в слідчих підрозділах поваленого уряду.

Читайте також: Байден каже, що Афганістан більше не є «інкубатором екстремізму»

Як передавав Укрінформ, радикальний ісламістський рух "Талібан" проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

Ця заява зроблена в 102-гу річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Рух використовував назву «Ісламський емірат Афганістан» під час свого жорстокого правління в період з 1996 по 2001 рік.

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. У середу щонайменше три особи загинули та понад десять були поранені після того, як бойовики Талібану відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора Талібану.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити в місто. Талібан заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу "Талібан" Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликає міжнародне співтовариство згуртуватися для подолання глобальної терористичної загрози в Афганістані.

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що наразі зарано говорити про визнання влади Талібану. Тим часом прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його країна не має планів визнавати уряд Талібану, що прийшов до влади в Афганістані.

Президент США Джо Байден та прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон під час телефонної розмови погодилися провести віртуальний саміт G7 для обговорення ситуації в Афганістані.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі веде роботу над організацією позачергового саміту G20 щодо ситуації в Афганістані після захоплення влади талібами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-