ЄС доведеться розмовляти з «Талібаном» – Боррель

ЄС доведеться розмовляти з «Талібаном» – Боррель

Укрінформ
Євросоюзу доведеться розпочати діалог з радикальним ісламістським рухом «Талібан», що захопив владу в Афганістані.

Як передає Укрінформ, про це сказав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель після відеоконференції міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, повідомляє DW.

«Таліби виграли війну, тому нам доведеться з ними розмовляти», - сказав він.

За словами Борреля, це необхідно, щоб запобігти можливій міграційній катастрофі та гуманітарній кризі. «Ми маємо забезпечити, що нова політична ситуація в Афганістані (…) не призведе до масової міграції до Європи», - сказав Боррель.

Він наголосив, що необхідно запобігти перетворенню Афганістану на прихисток для міжнародних терористів. Водночас питання про офіційне визнання «Талібану» не обговорюється.

У заяві всіх 27 держав-членів ЄС також наголошується, що співпраця з майбутнім урядом Афганістану залежатиме від кількох факторів. Серед іншого, йдеться про повагу до основних прав усіх афганців, включаючи жінок, молодь та представників меншин.

ЄС запевнив жителів Афганістану, що продовжить надавати гуманітарну допомогу. Для цього має бути забезпечений безперешкодний доступ до цієї допомоги.

Як пише Польське радіо, міністри закордонних справ країн-членів ЄС обговорили евакуацію та проблеми, пов'язані з потенційною координацією допомоги розвитку для афганського населення.

«У ситуації, що склалася в Афганістані, Європейський Союз повинен діяти двояко: крім координації найневідкладніших гуманітарних дій, необхідно подумати про майбутнє відносин ЄС з Афганістаном», - сказав заступник голови польської дипломатії Марцін Пшидач.

Він поінформував про рішення прем'єр-міністра Матеуша Моравєцького видати 45 гуманітарних віз для афганців, які працюють в установах ЄС, та членів їхніх сімей, що є елементом ширших зусиль щодо громадян Польщі та громадян Афганістану, які підтримували будівництво демократичної держави і сьогодні залишаються в небезпеці.

Читайте також: США й Канада поки не визнаватимуть владу Талібану

Як повідомлялося, напередодні президент Афганістану Ашраф Гані залишив країну після того, як таліби без бою увійшли до Кабула.

В Афганістані має відбутися мирна передача влади.

У неділю вранці таліби оточили Кабул й почали без бою заходити до міста. «Талібан» заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу ісламістського руху «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про «завершення війни» в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

США і ряд країн ЄС почали евакуацію з Кабула своїх посольств.

Фото: College of Europe in Natolin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-