Міграційна криза в ЄС: Білоруський режим на літаках завозив людей з Іраку

Міграційна криза в ЄС: Білоруський режим на літаках завозив людей з Іраку

Розслідування
Укрінформ
Білоруська державна компанія «Центркурорт» з весни 2021 року координувала завезення до Білорусі нелегальних мігрантів з Іраку — їх потім відправляли до кордонів країн ЄС, провокуючи кризу в цих країнах.

Про це йдеться в спільному розслідуванні центру «Досьє» та німецького видання Der Spiegel, передає Укрінформ.

«Центркурорт» — це туристична компанія, що входить у структуру управління справами президента Білорусі. Як випливає з документів, які отримали розслідувачі, на початку травня 2021 року «Центркурорт» уклав договір про співпрацю з білоруською туристичною компанією «Оскартур».

Після цього «Оскартур» почав активно займатися перевезеннями з Іраку: зокрема звітував про перемовини з іракською авіакомпанією Fly Baghdad, потім — просив «Центркурорт» посприяти у виданні віз 51 іракцю (хоча це компетенція МЗС, а не управління справами президента).

Читайте також: Затриманих мігрантів на кордоні Польщі з Білоруссю нарахували удесятеро більше, ніж торік

Загалом через «Центркурорт» оформлювали понад 200 заявок на видання білоруських віз громадянам Іраку. Формальна мета їхніх поїздок — «мисливський тур». Селили іракців у готелі «Мінськ» і «Білорусь»: звідти ж більшість мігрантів вирушали до кордону з Литвою.

Також «Центркурорт» уклала угоду з транспортною компанією «Стройтур», чиї автобуси з водіями везли людей від мінського аеропорту до самого Мінська. Ймовірно, так режим організовано забирав мігрантів з іракських рейсів. Це відбувалося мінімум тричі у травні 2021 року.

Читайте також: Україна відправила до Литви дріт для охорони кордонів від напливу мігрантів

Колишній співробітник «Центркурорту» підтвердив журналістам справжність отриманих документів, а також пряму причетність білоруської державної компанії до організації напливу біженців на кордоні Євросоюзу.

Директорка «Центркурорту» Наталія Єрмак заперечила причетність компанії до ввезення мігрантів з Іраку, а в «Оскартурі» з журналістами спілкуватися відмовилися.

Читайте також: Прем'єр Латвії: Білорусь веде гібридну війну проти Євросоюзу

Як повідомлялося, наприкінці травня Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ більше не затримуватиме нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу.

За даними МВС Литви, від початку 2021 року близько 4 000 мігрантів нелегально перетнули кордон із Білоруссю. Це в кілька разів більше, ніж за весь 2020 рік. Серед мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. На початку серпня польоти з Іраку до Мінська були призупинені.

Читайте також: Уряд Латвії схвалив спорудження огорожі на кордоні з Білоруссю і РФ

На початку липня Литва оголосила режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації. Вільнюс звинуватив Мінськ у "гібридній агресії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-