Уряд Латвії схвалив спорудження огорожі на кордоні з Білоруссю і РФ

Уряд Латвії схвалив спорудження огорожі на кордоні з Білоруссю і РФ

Укрінформ
Уряд Латвії у вівторок схвалив виділення фінансування на спорудження інфраструктури для захисту східного кордону Латвії та запобігання нелегальній міграції. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба латвійського МВС.

Наголошується, що це рішення було ухвалено на основі інформаційного звіту МВС про поточну ситуацію щодо загрози незаконного перетину латвійсько-білоруського кордону.

У 2021 році планується закупівля і встановлення огорожі з колючого дроту, для цього прогнозується сума додаткового фінансування в 1,729 млн євро. У поточному році кошти мають бути виділені з держбюджетної програми «Резервні кошти».

Читайте також: Прем'єр Латвії: Білорусь веде гібридну війну проти Євросоюзу

Далі прогнозоване додаткове необхідне фінансування для будівництва прикордонної інфраструктури у 2022 році становитиме 14,087 млн ​​євро, у 2023 році - 18,943 млн євро і в 2024 році - 6,150 млн євро. Щоб зарезервувати кошти на ці цілі, в державному бюджеті планується створити нову бюджетну програму «Розвиток інфраструктури державного кордону».

МВС Латвії буде регулярно, не рідше одного разу на 6 місяців, надавати Кабінету міністрів інформацію про спорудження інфраструктури, необхідної для охорони держкордону, а також готувати проєкти рішень Кабміну про розміри фінансування, фактично необхідні для будівництва інфраструктури прикордонних територій.

Читайте також: Латвія запроваджує режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю

Як повідомлялося, влада Латвії через наплив нелегальних мігрантів запровадила з 11 серпня до 10 листопада режим надзвичайної ситуації у прикордонних з Білоруссю районах. Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що криза з нелегальними мігрантами, які намагаються перебратися через кордони Литви і Латвії, є проявом «гібридної війни Білорусі з ЄС».

Наприкінці минулого - на початку цього тижня різко зросла кількість мігрантів, які прибувають до Латвії через білоруський кордон. Тільки за один день, 10 серпня, його перетнули 77 осіб.

Як відомо, в кінці травня Лукашенко заявив, що Мінськ більше не затримуватиме нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу. На початку липня Вільнюс оголосив у республіці режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації. Литва першою звинуватила Мінськ у "гібридній агресії".

За даними МВС Литви, з початку 2021 року понад 4000 мігрантів нелегально перетнули кордон з Білоруссю. Це в декілька разів більше, ніж за весь 2020 рік. Серед мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. На початку серпня польоти з Іраку до Мінська були призупинені.

Після цього прикордонникам Литви були дані повноваження не пропускати нелегальних мігрантів через кордон у недозволених місцях, в тому числі із застосуванням сили.

Фото: МВС Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-