На кордоні Латвії з Білоруссю вночі затримали 65 нелегалів, за минулу добу - 200

На кордоні Латвії з Білоруссю вночі затримали 65 нелегалів, за минулу добу - 200

Укрінформ
На латвійсько-білоруському кордоні в ніч на вівторок було затримано 65 нелегальних мігрантів, за минулу добу - близько 200.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на телеінтерв'ю начальника Державної прикордонної охорони Латвії Гунтіса Пуятса.

При цьому чиновник нагадав, що в латвійських центрах розміщення практично немає місць, тому порушників кордону доведеться селити в наметах. Спочатку намети будуть встановлені поблизу від прикордонних об'єктів. Після того, як уряд прийме рішення про включення в цей процес самоврядувань та Національних збройних сил, можна буде думати про інші місця, де можуть бути встановлені намети для біженців.

Читайте також: Влада Латвії може ввести НС на кордоні з Білоруссю через наплив нелегалів

За словами Пуятса, мігранти з Білорусі прибувають великими групами, що свідчить про ознаки організованості. Декілька разів біженці переходили кордон групами по 30 і більше осіб. Багато мігрантів не знають, що прибули до Латвії: вони думали, що відразу потраплять до Німеччини. Серед мігрантів - не лише чоловіки працездатного віку, а також жінки та діти.

Загалом, із п'ятниці, 6 серпня, різко збільшилася кількість нелегалів, які перетинають латвійсько-білоруський кордон. З урахуванням ситуації в сусідній Литві, а також беручи до уваги зростання ризиків на латвійсько-білоруському кордоні, латвійська влада для охорони кордону ввела посилений нагляд і мобілізувала ресурси Державної прикордонної охорони та армії. Підтримка надається і з боку Європейського агентства прикордонної та берегової охорони Frontex.

У вівторок уряд Латвії розглядатиме питання про оголошення надзвичайної ситуації в прикордонній зоні біля латвійсько-білоруського кордону. Якщо Кабінет міністрів оголосить НС в окремих районах Аугшдаугавського і Краславського країв, то прикордонники отримають додаткові повноваження для припинення нелегальної міграції та висилання порушників кордону.

Як повідомив у вівторок вранці Департамент статистики та Служби охорони держкордону Литви, за минулу добу до країни з Білорусі не потрапив жоден мігрант. При цьому литовські прикордонники повернули до Білорусі майже 100 осіб, які намагалися незаконно перетнути державний кордон у недозволених місцях.

Читайте також: Литва готова платити €300 нелегалам за добровільний виїзд з країни

Як повідомлялося, наприкінці травня Лукашенко заявив, що Мінськ більше не затримуватиме нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу. На початку липня Вільнюс оголосив у республіці режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації. Литва звинуватила Мінськ у "гібридній агресії".

За даними МВС Литви, з початку 2021 року близько 4 000 мігрантів нелегально перетнули кордон із Білоруссю. Це в кілька разів більше, ніж за весь 2020 рік. Серед мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. На початку серпня польоти з Іраку до Мінська були призупинені.

Читайте також: Криза на кордоні: Литва за добу повернуло до Білорусі майже 250 мігрантів

Після цього прикордонники Литви отримали повноваження не пропускати нелегальних мігрантів через кордон у недозволених місцях, у тому числі й із застосуванням сили.

Фото: ©DELFI/Orestas Gurevičius

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-