Литва готова платити €300 нелегалам за добровільний виїзд з країни

Литва готова платити €300 нелегалам за добровільний виїзд з країни

Укрінформ
Уряд Литви готовий заплатити по 300 євро нелегальним мігрантам, які погодяться добровільно залишити країну.

Про це заявила в ефірі телерадіокомпанії LRT глава департаменту міграції МВС Литви Евеліна Гудзінскайте, повідомляє Укрінформ з посиланням на DW.

За її словами, виплата буде здійснюватися готівкою під час посадки в літак, що вилітає з Литви.

Водночас, як пише Delfi, прем'єр-міністри Литви та Польщі Інгріда Шимоніте та Матеуш Моравецький закликали Євросоюз розширити санкції щодо Білорусі у світлі кризи з мігрантами на білорусько-литовському кордоні.

Читайте також: Криза на кордоні: Литва за добу повернуло до Білорусі майже 250 мігрантів

У спільній заяві, опублікованій в п'ятницю, 6 серпня, глави урядів двох країн засудили перетворення режимом Олександра Лукашенка нелегальної міграції в "зброю з метою політичного тиску на ЄС і його окремі держави". Водночас Варшава і Вільнюс заявляють про необхідність дати швидку і рішучу відповідь всім причетним до організації контрабанди нелегальних мігрантів, у тому числі за допомогою розширення обмежувальних заходів щодо білоруського режиму.

Литва і Польща закликали Брюссель вдатися до будь-яких наявних в його розпорядженні засобів з метою закрити новий маршрут нелегальної міграції.

Читайте також: Україна відправить Литві колючий дріт для захисту кордону з Білоруссю

За інформацією ЗМІ, Євросоюз готує надзвичайне засідання міністрів внутрішніх справ країн ЄС у зв'язку з ситуацією біля кордонів з Білоруссю. Очікується, що 18 серпня представники поліцейської служби Європейського Союзу (Європол) та європейської прикордонної служби Frontex обговорять у відеоформаті конкретні заходи щодо захисту кордону.

Як повідомлялося, наприкінці травня Лукашенко заявив, що Мінськ більше не буде затримувати нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу. На початку липня Вільнюс оголосив у республіці режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації.

Читайте також: В Євросоюзі заявили про тимчасове скасування польотів з Іраку до Мінська

За даними МВС Литви, з початку 2021 року близько 4000 мігрантів нелегально перетнули кордон з Білоруссю. Це в кілька разів більше, ніж за весь 2020 рік. Серед мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. На початку серпня польоти з Іраку до Мінська було припинено.

Вільнюс звинуватив Мінськ у "гібридній агресії".

Фото: PA Images/Scanpix/LETA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-