Навалу мігрантів до Литви організував Кремль, щоб вплинути на Брюссель - експерт

Навалу мігрантів до Литви організував Кремль, щоб вплинути на Брюссель - експерт

Укрінформ
Навалу мігрантів до Литви організував Кремль, щоб дестабілізувати ситуацію в Євросоюзі з метою впливу на рішення ЄС.

Так вважає заступник міністра інформаційної політики України в 2017-2019 роках Дмитро Золотухін, про що він сказав на міжнародному круглому столі в Укрінформі на тему: «Атака мігрантів. Нові форми гібридної агресії».

Експерт звернув увагу на те, що мігрантський трафік до кордонів Євросоюзу відбувається в неприродній спосіб.

“Щоб люди з Близького Сходу потрапляли на територію європейських країн, потрібно було зробити логістичні коридори, засоби пересування, документальне супроводження й супроводження правоохоронними органами, безпеки чи оборони. Враховуючи, що потрапити з Іраку до кордону між Білоруссю та Литвою неможливо не перетинаючи російської території, тому це все відбувається контрольовано, свідомо, щоб створити важіль на ухвалення рішень у Брюсселі”, - вважає Золотухін.

Читайте також: Атака мігрантів є помстою Лукашенка Литві за допомогу Україні, Грузії і Молдові - депутат Сейму

На його думку, на Заході нехтують російським фактором, а чергові санкції проти режиму Лукашенка ні до чого не призведуть.

“Брюссель, Берлін, Париж і Вашингтон вперто відмовляються констатувати той факт, що основним бенефіціаром білоруської проблеми, яка виливається в це гібридне протистояння, є саме Кремль і Володимир Путін. І немає сенсу здійснювати тиск на Олександра Лукашенка, впроваджувати додаткові санкції, якщо основний бенефіціар залишається при своїх картах і гравцем, який здійснює тиск на Євросоюз і США”, - наголосив експерт.

Він вважає, що криза лише поглиблюватиметься, якщо на Заході ігноруватимуть російську участь у так званій мігрантській кризі у Литві.

Читайте також: Латвія запроваджує режим надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю

“Ігнорування проблеми провідними членами ЄС спричинятиме ще більші наслідки як для Литви, так і для офіційного Брюсселя, як центру Євросоюзу, і Німеччини й Франції, які є лідерами з питань імлементації рішень”, - зазначив Золотухін.

Під час заходу йшлося, що останніми тижнями Литовська республіка стала об’єктом гібридної атаки з боку російських та білоруських спецслужб. Сотні свідомо направлених з території Білорусі мігрантів щоночі намагаються перетнути литовський кордон. Мінськ збільшує кількість авіарейсів з Іраку, Сирії, Афганістану та інших країн, з яких прибувають мігранти. Уряд Литви оголосив екстремальну ситуацію та звинуватив білоруську владу в гібридній агресії проти Європи.

Читайте також: На кордоні Латвії з Білоруссю вночі затримали 65 нелегалів, за минулу добу - 200

Водночас на території Литви реалізується інформаційна операція з дестабілізації суспільно-політичної ситуації. Пов’язані з Кремлем політичні сили та ЗМІ звинувачують уряд у неспроможності контролювати ситуацію та закликають до поступок для режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-