Атака мігрантів є помстою Лукашенка Литві за допомогу Україні, Грузії і Молдові - депутат Сейму

Атака мігрантів є помстою Лукашенка Литві за допомогу Україні, Грузії і Молдові - депутат Сейму

Укрінформ
У Литві атаку мігрантів сприймають як помсту Олександра Лукашенка за допомогу Україні, Грузії і Молдові та розміщення штабу лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської.

Про це заявив депутат Сейму Литовської Республіки Емануеліс Зінгеріс під час круглого столу в Укрінформі.

“Ми це сприймаємо геополітично, як “вендетту” за всю нашу політику, маючи на увазі Україну, допомогу Україні, допомогу Грузії і Молдові. Звичайно, мається на увазі в контексті Європейського Союзу і асоціаційних договорів”, - зазначив політик.

Зінгеріс вказав однією з причин подібної політики Лукашенка також розміщення штабу Тихановської в країні.

Депутат Сейму звинуватив білоруський режим, який супроводжує біженців, у спробах атакувати парламент та заворушеннях у таборі біженців у вівторок.

Читайте також: Польські прикордонники затримали рекордну кількість нелегалів на кордоні з Білоруссю

На його думку, Литва не повинна сприймати удари авторитарних режимів, наче вони приходять зненацька, і має не допустити повторення історії, коли в 1940-х роках Радянський Союз окупував країни Балтії.

“Ми маємо дуже жваво думати, яким буде наступний удар по нам, що вони придумають”, - наголосив Зінгеріс.

Як повідомлялося, наприкінці травня Лукашенко заявив, що Мінськ більше не буде затримувати нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу. На початку липня Вільнюс оголосив у республіці режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації.

За даними МВС Литви, з початку 2021 року близько 4000 мігрантів нелегально перетнули кордон з Білоруссю. Це в кілька разів більше, ніж за весь 2020 рік. Серед мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. На початку серпня польоти з Іраку до Мінська було припинено.

Вільнюс звинуватив Мінськ у "гібридній агресії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-