Уряд Франції оштрафували на €10 мільйонів через забруднення повітря в мегаполісах

Уряд Франції оштрафували на €10 мільйонів через забруднення повітря в мегаполісах

Укрінформ
У Франції Державна рада, вищий орган адміністративного правосуддя, винесла рішення за позовом екологів проти держави, оштрафувавши уряд на 10 мільйонів євро за недостатньо ефективну боротьбу з забрудненням атмосфери у великих містах.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє RFI. 

Держрада вимагає від влади додаткових заходів з покращення якості повітря у французьких мегаполісах під загрозою нового штрафу.

Екологічні організації, які стали позивачами на процесі, назвали вердикт «історичним».

10 мільйонів євро - рекордний для французької держави штраф за невиконання вимог вищого органу адміністративного правосуддя.

Читайте також: Харківський «коксохім» має сплатити 3,5 мільйона штрафу за забруднення повітря – рішення суду

Відзначається, що перше рішення за позовом екологів Держрада винесла в липні 2017 року, зобов'язавши уряд вжити в 13 найбільших містах всіх необхідних заходів для зниження концентрації в повітрі діоксиду азоту NO2 і твердих частинок ТЧ10 (діаметром менше ніж 10 мікрон).

Три роки по тому вищий адміністративний суд констатував, що в восьми мегаполісах порогові значення атмосферного забруднення все ще перевищені. Уряду було дано пів року на вжиття додаткових заходів. Нову оцінку дій влади Держрада почала в січні цього року, дійшовши висновку, що в п'яти містах - Парижі, Ліоні, Марселі, Тулузі і Греноблі - порогові значення двоокису азоту NO2 все ще або перевищені, або їх зниження до допустимого рівня не стало стійким. Окремо в Парижі Держрада відзначила небезпечний для людини рівень забруднення повітря твердими частинками.

Читайте також: Полтавський школяр розробив пристрій, що вимірює рівень забруднення повітря

Як повідомляв Укрінформ, учені підтвердили, що довгостроковий вплив забрудненого повітря обумовлює ризик розвитку хронічного риносинуситу у людей, які не хворіють на алергію.

Фото: Alberto Hernández/Flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-