Євросоюз призупиняє два судові Brexit-позови проти Британії

Євросоюз призупиняє два судові Brexit-позови проти Британії

Укрінформ
Європейська комісія заявила, що призупинить два окремі позови проти Великої Британії, оскільки вона хоче «продовження конструктивної дискусії» з Лондоном щодо торговельних домовленостей у Північній Ірландії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал Politico.

Офіційний Брюссель розпочав двосторонні судові процеси проти Лондона в березні після того, як британський уряд в односторонньому порядку відклав введення перевірок після Brexit для певних товарів, що ввозяться в Північну Ірландію з Великої Британії.

Ця суперечка стосується протоколу про Північну Ірландію, що є частиною угоди про Brexit, укладеної двома сторонами у 2019 році.

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив минулого тижня, що протокол є «нестійким», і закликав до його перегляду. Проте це звернення голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн негайно відхилила.

Однак, попри те, що протокол не підлягає перегляду, представник Комісії заявив в середу, що Брюссель залишається відкритим і «розгляне будь-які пропозиції, які поважають принципи протоколу».

З огляду на це ЄС погодиться з проханням Британії про «призупинення» судових позовів проти Лондона.

Читайте також: Життя після Brexit: Європарламент ратифікував угоду між ЄС і Британією

«Дуже важливо, щоб ми продовжили конструктивні обговорення в майбутні тижні. Що стосується запиту про зупинення провадження, Комісія уважно розгляне нові пропозиції, внесені Британією, відповідно до необхідних процедурних консультацій як всередині країни, так і з Європейським парламентом», - зауважила прессекретар Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, офіційний Лондон відмовився прийняти пропозиції Брюсселя щодо спрощення руху медичних товарів і тварин між Північною Ірландією та рештою Британії, вимагаючи натомість масштабного перегляду угоди про Brexit в частині про Північну Ірландію.

Як повідомлялося, Велика Британія перестала бути членом ЄС з 31 січня 2020 року. Впродовж перехідного періоду, що був передбачений угодою про Brexit, сторони шукали компромісні рішення для визначення параметрів майбутнього партнерства, результатом якого стала підготовка угоди про торгівлю та співробітництво. Цей документ не охоплює питання щодо погодження зовнішньої політики, а також питання безпеки й оборони.

Для сторони ЄС є принциповим виконання Великою Британією протоколу по Ірландії та Північній Ірландії, який був погоджений між ЄС і Великою Британією 1 лютого 2020 року та визнаний сторонами як інтегральна частина угоди про вихід Великої Британії з ЄС. Він передбачає запобігання створенню жорсткого кордону на острові Ірландія та дотримання Белфастської угоди з врегулювання в Північній Ірландії, яка з 1998 року забезпечує мир і стабільність у цьому регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-