Британія відкинула запропоновані ЄС компроміси щодо Північної Ірландії

Британія відкинула запропоновані ЄС компроміси щодо Північної Ірландії

Укрінформ
Офіційний Лондон відмовився прийняти пропозиції Брюсселя щодо спрощення руху медичних товарів і тварин між Північною Ірландією та рештою Британії, вимагаючи натомість масштабного перегляду угоди про Brexit в частині про Північну Ірландію.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Нові пропозиції Брюсселя з цього приводу були викладені у двох документах, оприлюднених у понеділок, та стосувалися виробів медичного призначення, санітарних і фітосанітарних перевірок продуктів та перевезення собак-поводирів для сліпих людей.

Зокрема, щодо медичних препаратів у Брюсселі запропонували дещо змінити власні правила, аби перевірки відповідності могли постійно здійснюватися у Британії, якщо ліки повезуть виключно до Північної Ірландії й звідти не переправлятимуть до інших країн ЄС.

Читайте також: Франція та Британія посилять контроль за незаконною міграцією

За умовами протоколу, тварини, яких везуть з Північної Ірландії до іншої частини Британії на сільськогосподарські виставки тощо, повинні 6 місяців залишатися там, перш ніж можуть повернутися назад. Пропозиції Брюсселя передбачають, що якщо тварини залишалися там менше 15 днів, це правило не діє.

Речник уряду Британії заявив, що запропоновані рішення не охоплюють всього спектру проблем, що почалися у зв’язку із застосуванням протоколу, та що Лондон хоче «комплексних і сталих рішень».

Минулого тижня прем’єр Борис Джонсон заявив, що ірландський протокол у нинішньому вигляді не може працювати, і закликав переглянути його. Глава Єврокомісії відкинула цей заклик, наголосивши, що ЄС готовий шукати рішення в межах укладеної угоди, але не починати нові перемовини.

Читайте також: Німеччина й Британія мають намір підписати договір про співпрацю

Європейський парламент більшістю голосів у квітні цього року ухвалив угоду між ЄС і Великою Британією про торгівлю та співробітництво, яка окреслює правові норми партнерства між сторонами після Brexit.

Як повідомлялося, Велика Британія перестала бути членом ЄС з 31 січня 2020 року. Впродовж перехідного періоду, що був передбачений угодою про Brexit, сторони шукали компромісні рішення для визначення параметрів майбутнього партнерства, результатом якого стала підготовка угоди про торгівлю та співробітництво. Цей документ не охоплює питання щодо погодження зовнішньої політики, а також питання безпеки й оборони.

Читайте також: Більшість британців не раді наслідкам Brexit

Для сторони ЄС є принциповим виконання Великою Британією протоколу по Ірландії та Північній Ірландії, який був погоджений між ЄС і Великою Британією 1 лютого 2020 року та визнаний сторонами як інтегральна частина угоди про вихід Великої Британії з ЄС. Він передбачає запобігання створенню жорсткого кордону на острові Ірландія та дотримання Белфастської угоди з врегулювання в Північній Ірландії, яка з 1998 року забезпечує мир і стабільність у цьому регіоні.

Фото: Paul Faith/AFP/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-