Німеччина й Британія мають намір підписати договір про співпрацю

Німеччина й Британія мають намір підписати договір про співпрацю

Укрінформ
Німеччина й Велика Британія мають намір підписати договір про співпрацю і проводити щорічні урядові консультації, аби вивести двосторонні відносини на новий рівень після виходу Британії з Євросоюзу.

Про це йшлося на спільній пресконференції канцлера ФРН Ангели Меркель та прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона у Лондоні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Після виходу Великої Британії з ЄС доброю нагодою буде відкрити нову главу також у німецько-британських відносинах і віднайти цілком прагматичні формати в галузях, де ми маємо тісні контакти. До цього відноситься, зокрема, питання проведення регулярних урядових консультацій», - заявила Меркель.

Читайте також: Єлизавета II прийняла Меркель у Віндзорському замку

За її словами, британський прем’єр запропонував поглибити відносини «шляхом договірних норм», і німецька сторона цілком готова разом опрацювати такий договір про дружбу або співпрацю, який оформить весь спектр відносин.

Співпрацю з Джонсоном вона оцінила як «тісну та добру», сповнену «чудового порозуміння».

У контексті завершення процедур щодо Brexit Меркель зазначила, що не варто пришвидшувати процес, потрібно просуватися крок за кроком. Наступним є врегулювання «північноірландського протоколу» в інтересах усіх сторін. Канцлер висловила оптимізм щодо розв'язання питання з Північною Ірландією, вважаючи, що для цього достатньо підстав.

На зустрічі порушувалося й питання щодо переповнених стадіонів під час матчів Євро-2020. Зокрема, Меркель сказала: «Я дивлюся на це з великим занепокоєнням».

Вона нагадала, що організатори матчів у Мюнхені вирішили допускати на стадіон менше вболівальників. На її думку, «британський уряд має прийняти своє рішення».

Читайте також: Меркель хоче закрити британцям в’їзд до ЄС через Delta-штам - ЗМІ

Своєю чергою Джонсон назвав свою позицію «дуже чіткою» і наголосив, що вона ґрунтується на порадах науковців. Британський прем'єр-міністр підкреслив, що відвідувачі допускаються на трибуни стадіонів виключно за наявності негативного тесту на коронавірус. Він також наголосив, що у країні понад 85% громадян отримали принаймні одну дозу вакцини проти коронавірусу, а 63% – обидві дози.

Після переговорів з Джонсоном канцлер ФРН вирушила на зустріч із королевою Великої Британії Єлізаветою ІІ. Її Величність уже приймала Меркель у 2008 і 2014 році, а у 2015-му вони зустрічалися під час візиту королівського подружжя до Берліна. Окрім того, Меркель разом з колегами з країн G7 зустрічалася з Єлізаветою ІІ під час саміту в Корнволлі у червні.

Читайте також: Джонсон закликає G7 вакцинувати весь світ до кінця наступного року

Вочевидь, це останній візит Меркель до Великої Британії на посаді канцлера. Загалом їх було 22 за час її каденції.

Як повідомлялось, у Шотландії у понад 2 тисяч осіб виявилися позитивними результати тестування на COVID-19 після перегляду футбольного матчу на стадіоні, у фан-зоні або в пабі.

На матчі півфіналу та фіналу чемпіонату Європи в Лондоні на стадіон «Вемблі» буде допущено, як очікується, понад 60 тисяч уболівальників.

Фото: Stefan Rousseau/PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-