Nord Stream 2 не повинен стати новим інструментом впливу Кремля – Держдеп

Nord Stream 2 не повинен стати новим інструментом впливу Кремля – Держдеп

Укрінформ
Офіційний Вашингтон продовжує переговори з європейськими союзниками й партнерами по проєкту Nord Stream 2 з тієї позиції, що цей газопровід не повинен стати новою зброєю чи інструментом впливу для Кремля.

Про це заявив у вівторок під час брифінгу в американській столиці речник Державного департаменту США Нед Прайс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми продовжуємо виступати проти трубопроводу Nord Stream 2, і ми розглядаємо його як геополітичний проєкт Кремля, який має на меті розширити російський вплив на європейські енергетичні ресурси та обійти Україну», - зауважив представник Держдепу.

Він підкреслив, що позиція США надалі полягає в тому, що цей проєкт є «поганою угодою» для Німеччини, України та Європи в цілому.

Читайте також: Адміністрація США готує роз’яснення щодо ситуації із Nord Stream 2 – Білий дім

Речник Держдепартаменту США також нагадав, що, з урахуванням завершення проєкту на 90%, коли нинішня адміністрація почала виконувати обов’язки, в уряді дійшли висновку, що санкції не зможуть зупинити добудови газогону.

«Через це держсекретар США 19 травня видав виключення (із санкцій для компанії-оператора – ред.), що узгоджувалося з намірами президента Байдена відбудувати наші відносини з європейськими союзниками в той час, коли союзники й партнери потрібні нам, можливо, більше ніж коли-небудь», - зауважив Прайс.

Читайте також: Меркель у Вашингтоні: Nord Stream 2 залишився без рішень

За його словами, у Вашингтоні прийняли рішення, що замість санкцій краще обговорити з європейськими країнами шляхи, як відповісти на виклики з боку Росії. У цьому зв’язку він зазначив, що США впродовж тривалого часу ведуть такі переговори по Nord Stream 2 на різних рівнях.

«Президент Байден, звісно, мав можливість говорити про це з канцлером Меркель під час зустрічі минулого тижня, держсекретар Блінкен обговорював це з німецькою стороною, а також зі своїм українським колегою, главою МЗС (Дмитром – ред.) Кулебою. Ми зустрічалися з президентом Зеленським, і це питання також було темою обговорень», - уточнив Прайс.

Він підкреслив, що головною метою цього процесу є забезпечення того, «щоби Росія не могла використовувати енергетичні потоки в якості зброї».

Читайте також: Росія створює штучний дефіцит газу для Європи через Nord Stream 2 - Вітренко

Представник адміністрації також зауважив, що зараз поки не може озвучити деталей по переговорах. Але, продовжив він, «ми очікуємо, що зможемо зробити це вже незабаром». Прайс також наголосив, що Державний департамент виконуватиме свої зобов’язання перед Конгресом США і в серпні спрямує нову доповідь по Nord Stream 2.

Як повідомляв Укрінформ, зараз у Києві перебуває з візитом радник Державного департаменту США Дерек Шолле, який обговорює, в тому числі питання газопроводу Nord Stream 2 з українським керівництвом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-