Росія створює штучний дефіцит газу для Європи через Nord Stream 2 - Вітренко

Росія створює штучний дефіцит газу для Європи через Nord Stream 2 - Вітренко

Укрінформ
Росія шантажує Європейський Союз поставками газу через санкції проти «Північного потоку-2»: так, російський «Газпром» вже скоротив поставки палива через Україну в Європу в 1,5 раза.

Про це розповів голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в ефірі телеканалу «Дом», передає Укрінформ.

«Газпром» вже обмежив обсяги, які йдуть через Україну в Європу, у понад 1,5 раза. Це вже призвело до того, що ціни на газ в Європі перебувають на рекордно високому рівні. Відповідно, європейські споживачі мають переплачувати. Таким чином «Газпром» показує свою силу на ринку Європи та шантажує її», — зазначив він.

За словами Вітренка, така політика «Газпрому» не викликає подиву, але залишається незрозумілим, чому на такі порушення ніяк не реагує сама Європа.

«Тому що у Європи достатньо механізмів, щоб змусити «Газпром» поводитися у повній відповідності до європейських правил. Це, до речі, буде дуже вигідно і для України, тому що означатиме, що через Україну буде йти набагато більший обсяг газу», — додав голова правління «Нафтогазу».

Раніше повідомлялося, що після запуску «Північного потоку-2» транспортування газу через Україну може повністю зупинитися до 2024 року.

Читайте також: Газпром не поспішає збільшувати поставки попри дефіцит газу в Європі - оператор ГТС

«Північний потік-2» — це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Вартість будівництва оцінюють в 9,5 млрд євро. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром». У грудні 2019 року будівництво призупинили через санкції США. Тоді газопровід був побудований на 96%.

Проти завершення проєкту, крім США, виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європарламент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-