Пʼять країн Євросоюзу можуть ввести нові COVID-обмеження на кордоні

Пʼять країн Євросоюзу можуть ввести нові COVID-обмеження на кордоні

Укрінформ
Країни групи С5 (Central 5) – Австрія, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія – домовилися координувати свої дії із запобігання розповсюдженню COVID-19, зокрема щодо встановлення правил перетину кордону.

Про це йшлося під час зустрічі голів МЗС зазначених країн Александра Шалленберга, Івана Корчока, Анже Логара, Петера Сійярто і Якуба Кулганека в чеському місті Мнєльник 20 липня, передає власний кореспондент Укрінформу.

У ході підсумкової пресконференції Кулганек повідомив, що п’ять країн не виключають запровадження нових коронавірусних обмежень при перетині кордонів.

«Ми хочемо зробити все, щоб кордони були відкритими. Єдиним можливим способом уникнути обмежень є щеплення якомога більшої частини населення... Ми водночас хочемо гарантувати, що заздалегідь повідомимо один одного про заплановані заходи, щоб не дивувати одне одного», - сказав Кулганек.

Читайте також: МОЗ пропонує посилити контроль на кордоні через загрозу поширення Delta-штаму

Він анонсував створення робочої координаційної групи, яка повинна буде вчасно інформувати про нові можливі обмеження у подорожах (Україна межує з двома країнами із С5 – Словаччиною та Угорщиною).

«Неможливо 100-відсотково виключити, що залежно від розвитку епідеміологічної ситуації деякі сусідні країни можуть знову запровадити тимчасове обмеження транскордонного руху. Це є просто реальність», - заявив Кулганек.

Читайте також: Рада ЄС офіційно додала Україну до «зеленого списку» країн

Також дипломати обговорили спільну боротьбу з пандемією коронавірусу, а також такі теми, як розширення ЄС за рахунок інтеграції західнобалканських країн, співпраця в рамках Східного партнерства тощо.

Як повідомлялося, С5 – регіональний формат взаємодії міністрів закордонних справ Австрії, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії, створений 2020 року. У травні цього року в засіданні глав дипломатії Центральноєвропейської п'ятірки взяв участь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-