Туск повертається у польську політику

Туск повертається у польську політику

Укрінформ
Колишній президент Євроради, голова Європейської народної партії (ЄНП) Дональд Туск оголосив про повернення до польської політики.

Під час з’їзду національної ради опозиційної партії “Громадянська платформа” (РО) чинний лідер партії Борис Будка оголосив про свою відставку і те, що його на посаді замінить Туск, передає кореспондент Укрінформу.

“На моє запрошення і на моє прохання Дональд Туск повертається до польської політики. Він повертається на 100%”,- заявив Будка.

Читайте також: Моравецький звинувачує Росію у кібератаці на Польщу

Політик поінформував, що передає Туску владу в РО, аби він привів її до перемоги в наступних виборах.

Причиною свого повернення Туск назвав те, що PO є "необхідною політичною силою", аби перемогти правлячу PiS (Право і Справедливість - ред.) Ярослава Качинського.

У своєму виступі він критикував PiS та чинний уряд, зокрема, за невдалі політичні рішення, кумівство та корупцію, небажання боротися зі змінами клімату, погіршення безпекової ситуації навколо Польщі. Туск підкреслив, що чинна польська влада погіршила відносини зі США, ЄС, сусідніми країнами й, таким чином, вона “реалізовує програму Путіна”.

Читайте також: Урядова коаліція Польщі втратила більшість у парламенті

Новий лідер РО зазначив, що потрібно зробити усе можливе, що усунути політичну силу Качинського від влади та перемогти у наступних виборах.

Як відомо, Туск був одним зі співзасновників РО у2001 році, упродовж 2007-2014 років він був прем’єр-міністром у коаліції РО-PSL (Польська селянська партія - ред.). Після обрання президентом Євроради (2014-2019 рр.) Туск залишив польську політику. З 2019 року він є головою ЄНП, до якої входить, зокрема, і PO.

Питання щодо повернення Туска до польської політики активно обговорювалося останні два роки. Соцопитування показують, що його повернення до польської політики хоче понад 25% поляків. Приблизно стільки ж (23%) вважає, що він має шанси знову стати прем’єр-міністром країни.

Читайте також: У Польщі падає довіра до популярних політиків

Рішення про повернення до внутрішньої політики Туск прийняв на тлі значного падіння рейтингу РО - до рівня 15-20%.

Наступні парламентські вибори в Польщі мають відбутися восени 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-