Боррель: Порушення Росією міжнародного права - не її внутрішня справа

Боррель: Порушення Росією міжнародного права - не її внутрішня справа

Укрінформ
Євросоюз у відносинах з Росією буде й надалі дотримуватися п’яти керівних принципів, і при цьому відштовхувати та стримувати РФ там, де вона навмисно порушує міжнародне право, оскільки така поведінка не може вважатися внутрішньою справою будь-якої країни.

Як повідомляє Укрінформ, про це у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Перше – ми маємо відштовхувати назад навмисні порушення Росією міжнародного права по відношенню до наших країн-членів та до наших сусідів, і продовжувати захищати демократичні цінності. Це є предметом прямого занепокоєння для всіх членів ООН, ОБСЄ та Ради Європи, і не належить виключно до внутрішніх справ будь-якої країни», - наголосив Жозеп Боррель.

«Відштовхувати назад (Росію - ред.) також означає, що ми маємо продовжувати нашу підтримку України та її територіальної цілісності, суверенітету та незалежності. Це включає продовження закликів до Росії прийняти відповідальність за імплементацію Мінських угод. Ми будемо також продовжувати тиск на Росію у зв’язку із її нездатністю до співпраці у міжнародних зусиллях для встановлення правосуддя по відношенню до жертв рейсу МН-17, що був збитий над Україною», - додав Високий представник ЄС.

Читайте також: Заклик Меркель-Макрона до «контакту» з Путіним: що це було і до чого призведе

Говорячи про необхідність стримування Росії, що є другою складовою стратегії у відносинах ЄС з цією країною, що була визначена в ході саміту ЄС 24-25 червня, Боррель окремо наголосив на необхідності продовження зусиль із допомоги країнам-партнерам, особливо у регіоні Східного Партнерства, у економічних, політичних та соціальних реформах, оскільки саме успіх таких реформ є передумовою стійкості країн-партнерів перед тиском з боку Росії.

«Один з аспектів політики стримування полягає у посиленні стійкості країн-партнерів, особливо учасників Східного Партнерства. Це вимагає від них покращити внутрішню систему управління: боротьбу з корупцією, забезпечення незалежності судової системи та гарантування фундаментальних свобод. Що більш успішними вони будуть у процесах внутрішніх реформ, то більш стійкими вони будуть, і більш здатними протистояти тиску або втручанням з боку Росії. Як ЄС, ми будемо продовжувати нашу підтримку сусідів Росії, щоб вони та їх громадяни могли вільно визначати власне майбутнє», - підкреслив Високий представник ЄС.

Читайте також: Євросоюз не виключає нових санкцій проти Росії

Як повідомлялося, в ході саміту ЄС у Брюсселі 24-25 червня 2021 року глави держав і урядів ЄС провели широку дискусію щодо подальших відносин між ЄС і Росією, на основі доповіді Єврокомісії та Високого представника ЄС. Згаданий документ визнає, що внаслідок агресивної політики Росії ці двосторонні відносини знаходяться на негативній спіралі та мають тенденцію до подальшого погіршення.

Фото: College of Europe in Natolin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-