Євросоюз не виключає нових санкцій проти Росії

Євросоюз не виключає нових санкцій проти Росії

Резолюція
Укрінформ
Глави держав та урядів ЄС в ніч на 25 червня ухвалили резолюцію із зовнішньополітичних питань, яка, зокрема, охоплює бачення щодо подальших відносин між ЄС і Росією на основі п’яти керівних принципів, що були визначені у 2016 році.

Як передає Укрінформ, текст відповідного документа оприлюднено на сайті Європейської ради.

«Європейський Союз є відданим об’єднаному, довготривалому та стратегічному європейському підходу на основі п’яти керівних принципів. Європейська рада запрошує Раду ЄС, Єврокомісію та високого представника продовжувати виконувати їх в повному обсязі, з дотриманням цінностей Європейського Союзу та його інтересів», - йдеться у резолюції.

Зокрема, лідери ЄС висловили сподівання, що керівництво Росії продемонструє більш конструктивний підхід та виконуватиме власні міжнародні й політичні зобов’язання, припинить дії проти ЄС та його країн-членів, а також проти третіх країн. У цьому контексті учасники зустрічі закликали Росію повною мірою виконувати Мінські угоди, що є ключовою умовою для будь-яких змістовних змін у позиції ЄС.

Європейська рада висловила готовність твердо та скоординовано реагувати на будь-які подальші ворожі, протиправні та руйнівні дії Росії, із повним використанням всіх інструментів, що є в їх розпорядженні, та із забезпеченням координації з партнерами. У цьому вимірі Єврорада доручила Єврокомісії та високому представнику ЄС представити варіанти щодо додаткових обмежувальних заходів, включаючи економічні санкції.

Окрему увагу резолюція саміту ЄС приділяє розвитку відносин з країнами Східного партнерства. Зокрема, лідери країн ЄС нагадали про рішення саміту Східного партнерства від 2017 року, яке визнає європейські прагнення та європейський вибір східних партнерів, - України, Грузії і Молдови, з якими ЄС уклав Угоди про асоціацію та ПВЗВТ (поглиблені та всеосяжні зони вільної торгівлі). Європейська рада також підкреслила свої зобов’язання поглиблювати відносини із Центральною Азією.

Читайте також: Пропозиція про саміт між Євросоюзом та РФ стала несподіваною не лише для України – Кулеба

Лідери країн ЄС підтвердили намір підтримувати вибіркові відносини з Росією у питаннях, що відповідають інтересам ЄС. Зокрема, йдеться про клімат, про охорону довкілля та здоров’я, обрані напрямки зовнішньої та безпекової політики - СВПД (JCPoA – Спільний всеосяжний план дій щодо ядерної програми Ірану – ред.), Сирія і Лівія.

Водночас Європейська рада засудила обмеження фундаментальних свобод в Росії та наголосила на важливості продовження контактів між людьми, підтримки громадянського суспільства, правозахисників і незалежних медіа.

Окремо Європейська рада відзначила важливість встановлення правосуддя у справі збиття рейсу MH17, притягнення до відповідальності винних в цій трагедії, встановлення справедливості відносно жертв та їх найближчих родичів. Лідери ЄС закликали всі держави повною мірою співпрацювати у цій триваючій правовій справі.

Читайте також: ЄС має спільно протидіяти гібридним загрозам Москви - Меркель

Як повідомлялося, у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили п’ять головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією. Перший передбачає повну імплементацію Мінських угод. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході і в Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, та у боротьбі з тероризмом; підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-