ЄС має спільно протидіяти гібридним загрозам Москви - Меркель

ЄС має спільно протидіяти гібридним загрозам Москви - Меркель

Укрінформ
Євросоюз має спільно і скоординовано відповідати на гібридні атаки Кремля і водночас виробити формат діалогу з ним.

Про це сказала канцлер ФРН Ангела Меркель у Бундестазі в так званому урядовому роз’яснені перед засіданням Європейської Ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Тему відносин ЄС з Росією Меркель назвала важливою стратегічно. Тому лідери продовжать дискусію, яку розпочали в травні, Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх справ представлять підготовлений документ, у якому проаналізовано стан відносин з РФ.

«Події останніх місяців, і не лише в Німеччині, чітко показали: недостатньо, коли ми реагуємо на численні російські провокації не скоординовано. Натомість ми маємо створити механізми, щоб ми могли разом і спільно відповідати на провокації. Тільки там ми зможемо навчитися щось протиставити гібридним атакам Росії», - заявила Меркель.

Читайте також: Блінкен закликав Меркель зменшити ризики від Nord Stream 2 для України

Безсумнівно, ЄС в силу географічної близькості до Росії та своєї відповідальності перед країнами східного партнерства, зокрема України та Білорусі, країнами Західних Балкан, повинна давати адекватну відповідь на російські дії, підкреслила німецька лідерка.

Одночасно, за її словами, потрібно визначити спільний порядок денний стратегічних інтересів у відносинах з Росією, зокрема, в таких сферах, як захист клімату, але також у питаннях миру та безпеки, насамперед щодо вирішення конфліктів у Сирії і Лівії.

Німецька канцлер вітає той факт, що американський президент Джо Байден говорить з російським президентом, але вважає цього недостатнім. На її думку, ЄС має шукати прямий контакт з Росією і її президентом, має створити формати діалогу.

Читайте також: Мішель офіційно запросив лідерів ЄС на саміт до Брюсселя

Серед інших зовнішньополітичних тем зустрічі в Брюсселі буде також Китай.

Загалом, нагадала Меркель, перед лідерами ЄС на зустрічі 24-25 червня стоять 4 основні питання: цифровий сертифікат вакцинації, який буде обов’язковим для всіх країн ЄС з 1 липня; світова кампанія з вакцинації та розподіл вакцин; перші уроки з кризи пандемії; економічне відновлення після цієї кризи.

За словами канцлера, важливо обговорити також теми, які є надзвичайно важливими для Європи поруч з тематикою пандемії. Серед таких на першому місці Меркель згадала тему міграції та біженців, зокрема, співробітництво ЄС з Туреччиною.

Це останнє урядове роз’яснення Меркель в Бундестазі за 16 років, що вона очолює федеральний уряд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-