Євросоюз рішуче підтримує міжнародну боротьбу з ІДІЛ – Боррель

Євросоюз рішуче підтримує міжнародну боротьбу з ІДІЛ – Боррель

Укрінформ
Європейський Союз рішуче підтримує зусилля в рамках Глобальної Коаліції проти ІДІЛ, він робить суттєвий внесок у вирішення викликів у сфері безпеки та боротьби з тероризмом, а також у гуманітарної допомоги населенню уражених конфліктами регіонів.

Як повідомляє Укрінформ таку заяву у Римі зробив Високий представник ЄС Жозеп Боррель під час міністерської зустрічі країн і організацій, що беруть участь у Глобальній Коаліції проти ІДІЛ. Повний текст виступу оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«ЄС залишається рішуче відданим зусиллям Глобальної Коаліції проти ІДІЛ. Ця робота ще не завершена в Іраку і в Сирії, де ядро ІДІЛ все ще є активним, навіть якщо воно, переважно, йде у підпілля. Стабілізація та реконструкція є ключовими факторами для запобігання його відродженню. Ми також бачили зростання впливу ІДІЛ в регіонах, вже уражених конфліктами, включаючи Західну Африку і Мозамбік. Пандемія та її удар по місцевих економіках також активно використовується ІДІЛ», - зауважив Боррель.

Читайте також: Глобальна коаліція щодо розгрому ІДІЛ проведе зустріч міністрів 83 країн

Він наголосив у цьому контексті на важливості продовження колективних зусиль з вирішення цієї ситуації. Зі свого боку, лише в Іраку з 2014 року ЄС інвестував вже суму у 1,3 мільярда євро у розвиток, гуманітарну допомогу та у структури безпеки. З 2017 року в країні діє Дорадча місія ЄС, яка складається з багатонаціональної команди у 80 людей, та надає практичну допомогу у реформах сектору безпеки. ЄС має намір розгорнути в країні спостережну місію на виборах, що мають відбутися в Іраку у жовтні поточного року.

Читайте також: Штати завдали авіаударів по цілях в Іраку та Сирії

ЄС, за його словами, широко залучений до реалізації зусиль ООН з врегулювання в Сирії, у країнах африканського регіону Сахель та у Мозамбіку, де ситуація наразі швидко загострюється.

«ЄС надалі долучається (до вирішення ситуації) шляхом надання гуманітарної допомоги, підтримки розвитку та стабілізації, робить внесок в розмірі близько 60 мільйонів євро для проєктів з розбудови довіри між силами безпеки та місцевими спільнотами. Через два роки після того, як ІДІЛ отримала поразку від сил Коаліції, в Іраку і в Сирії, є очевидним, що багато роботи все ще попереду. ЄС буде продовжувати виконувати свою частину, разом із Глобальною Коаліцією і її партнерами», - сказав Боррель.

Читайте також: США ввели санкції проти ватажка ІДІЛ за причетність до глобального тероризму

Як вже повідомлялося, Глобальна коаліція проти ІДІЛ (Ісламської держави Іраку та Леванту, міжнародної терористичної організації) була створена 10 вересня 2014 року за ініціативи США. Наразі до її складу входять 83 країни-партнери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-