У Слідкомі Білорусі кажуть, що Протасевич уклав угоду зі слідством

У Слідкомі Білорусі кажуть, що Протасевич уклав угоду зі слідством

Укрінформ
У Слідчому комітеті Білорусі заявили у п'ятницю, що білоруський опозиціонер Роман Протасевич і росіянка Софія Сапега дають зізнавальні показання та уклали досудову угоду про співпрацю зі слідством.

Про це повідомляється в Telegram СК Білорусі, передає Укрінформ.

«У клопотанні вони (Протасевич і Сапега - ред.) зобов'язалися сприяти попередньому слідству в розслідуванні злочинів, викритті співучасників, робити все можливе для загладжування шкоди, заподіяної злочинами. Виходячи з цього і після розгляду звернення обвинувачених щодо зміни запобіжного заходу, слідство визнало за можливе змінити його на домашній арешт», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Рада ЄС закликала Білорусь провести нові вибори та звільнити політв’язнів

Як повідомляв Укрінформ, раніше у п'ятницю стало відомо, що білоруського опозиціонера Романа Протасевича і його дівчину, росіянку Софію Сапегу, яких затримали у Мінську, перевели під домашній арешт.

Про це з посиланням на батьків затриманих повідомила російська служба ВВС. Пізніше інформацію підтвердили адвокат Сапеги та посольство РФ у Мінську.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, був змушений здійснити посадку в Мінську під приводом начебто ймовірності скоєння теракту, після чого білоруська влада затримала колишнього редактора опозиційного каналу Nexta Романа Протасевича і його супутницю, росіянку Софію Сапегу.

Читайте також: Адвокат Сапеги заявив, що вона вже зустрічалася з батьками

Згодом спецслужби Білорусі оприлюднили відео із «зізнанням» Романа Протасевича, при цьому на його обличчі та руках були помітні сліди катувань.

Сапега є громадянкою Росії, однак має посвідку на проживання у Білорусі.

У РБ її підозрюють за кількома статтями у "злочинах, скоєних у серпні та вересні 2020 року", коли спалахнули масові протести проти режиму Олександра Лукашенка. Сапегу заарештували на два місяці.

На одному з підконтрольних білоруській владі Telegram-каналів було опубліковано відео з дівчиною. На ньому Сапега, ймовірно під тиском, каже, що "є редактором Telegram-каналу "Чорна книга Білорусі", який публікує особисту інформацію про співробітників внутрішніх справ".

Білоруські правозахисники визнали Сапегу і Протасевича політв'язнями.

Читайте також: Кулеба: Ніхто не має чіткої відповіді, що робити з режимом Лукашенка

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей не виключав, що Софію Сапегу після винесення вироку можуть помилувати або передати для відбування покарання до Росії.

Європейська рада після інциденту вже 24 травня вирішила застосувати додаткові індивідуальні санкції проти осіб і установ у Білорусі, а також обмежувальні заходи проти економіки країни та дала відповідні доручення Єврокомісії та Високому представнику ЄС.

Всім авіаперевізникам ЄС рекомендується уникати польотів над Білоруссю, літакам білоруських авіакомпаній закрито доступ до європейських аеропортів.

Фото: Маша Борзунова/Дождь

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-