Рада ЄС закликала Білорусь провести нові вибори та звільнити політв’язнів

Рада ЄС закликала Білорусь провести нові вибори та звільнити політв’язнів

Укрінформ
Глави держав та урядів ЄС в ніч на 25 червня ухвалили резолюцію із зовнішньополітичних питань, яка, зокрема, закликає до негайного звільнення всіх політичних в’язнів у Білорусі та проведення в країні нових, вільних і справедливих президентських виборів.

Як передає Укрінформ, текст відповідного документа оприлюднено на сайті Євроради.

«Європейська рада вітає своєчасну імплементацію заходів стосовно Білорусі, у відповідності до висновків від 24-25 травня 2021 року. Європейська рада підтверджує свій заклик до негайного звільнення всіх політичних в’язнів та свавільно затриманих персон, включаючи Романа Протасевича та Софію Сапегу, до припинення репресій проти громадянського суспільства та незалежних медіа», - йдеться у документі.

Читайте також: Кулеба: Ніхто не має чіткої відповіді, що робити з режимом Лукашенка

Лідери європейських країн окремо наголосили, що наполягають на демократичному праві народу Білорусі обирати президента країни в ході нових, вільних і справедливих виборів.

Як повідомлялося, 24 червня Рада ЄС оголосила про прийняття нового, четвертого за рахунком пакету санкцій ЄС проти Білорусі, який включає як індивідуальні санкції проти осіб та установ, так і секторальні економічні санкції, зокрема, у відповідь на піратське захоплення цивільного рейсу компанії Ryanair 23 травня.

Із жовтня 2020 року ЄС застосував ряд санкцій проти Білорусі через дії режиму Олександра Лукашенка. Всі ці обмежувальні заходи були прийняті у відповідь на фальсифікацію президентських виборів у серпні 2020 року та їхніх результатів, на залякування та насильницькі репресії проти учасників мирних протестів, членів опозиції та журналістів у Білорусі. Наразі усього 166 осіб та 15 установ Білорусі є суб’єктами обмежувальних заходів ЄС, які включають заморожування активів, а також заборону на поїздки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-