Подолання пандемії і захист планети: США і Євросоюз видали заяву із зобов’язаннями на майбутнє

Подолання пандемії і захист планети: США і Євросоюз видали заяву із зобов’язаннями на майбутнє

Укрінформ
Лідери країн ЄС і Сполучених Штатів підписали спільну заяву за результатами саміту, яка охоплює спільні зобов’язання щодо подолання COVID-19, захисту глобального клімату, зміцнення торговельних зв’язків та посилення демократії у світі.

Текст заяви оприлюднений у вівторок на офіційному сайті Білого дому, повідомляє Укрінформ.

«Разом ми маємо намір: (I) припинити пандемію COVID-19, підготуватися до майбутніх глобальних викликів у сфері охорони здоров'я та сприяти сталому глобальному відновленню; (II) захищати нашу планету та сприяти екологічному зростанню; (III) посилити торгівлю, інвестиції та технологічне співробітництво; (IV) побудувати більш демократичний, мирний та безпечний світ», - наголошується в документі.

Крім того зазначається, що сторони прагбрюссенуть «підтримувати міжнародний порядок, встановлений правилами, в основі яких стоїть ООН; активізувати та реформувати багатосторонні установи, де це необхідно, а також взаємодіяти з усіма, хто розділяє зазначені цілі».

Читайте також: У Британії завершився саміт G7 – підсумки зустрічі

У цьому контексті США і Європейський Союз, які об’єднують 780 мільйонів людей демократичного світу та дві найбільші економіки у світі, домовились про конкретні заходи й проєкти. Зокрема, для припинення пандемії COVID-19 ухвалене рішення «просувати рівноправний і недорогий доступ до ефективних вакцин», щоб до кінця року донори зробили доступними 2 мільярди доз препаратів по всьому світу.

Для збереження клімату США і ЄС зобов’язалися створити Групу щодо кліматичних дій високого рівня з метою контролю за зменшеннями викидів парникових газів, просувати енергоефективні технології та відмовлятися від вуглеводневих енергосистем.

Що стосується сфери торгівлі, інвестицій і технологічної взаємодії, США і ЄС мають намір реформувати торговельну систему, розширити ланцюги поставок, забезпечити цифрову трансформацію та запроваджувати нові стандарти й норми.

Крім того, сторони домовились поглибити співпрацю в таких питаннях, як повернення до дії Іранської ядерної угоди, забезпечення стабільності в Арктичному регіоні, нерозповсюдження зброї масового ураження, ефективна міграційна політика, партнерство у сферах безпеки й оборони.

Як повідомляв Укрінформ, саміт США-ЄС відбувся в вівторок у Брюсселі, де з візитом перебував президент Сполучених Штатів Джо Байден.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-