Столтенберг назвав фактори, які напряму підривають безпеку НАТО

Столтенберг назвав фактори, які напряму підривають безпеку НАТО

Укрінформ
Конфлікти та нестабільність в сусідстві з країнами НАТО прямо підривають безпеку Альянсу, тож надання союзним країнам-партнерам допомоги у розбудові сфер безпеки й оборони є найкращим шляхом для забезпечення стабільності.

Про це у п’ятницю в ході дискусії під егідою Німецької Ради закордонних справ та Бруклінського інституту напередодні майбутнього Брюссельського саміту Альянсу заявив Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Конфлікти і нестабільність в сусідстві з НАТО прямо підривають нашу безпеку. Наша мета – наростити нашу підтримку у тренуванні та у розбудові спроможностей для партнерів від Іраку і Йорданії до Грузії й України, в таких сферах як боротьба з тероризмом, протидія кібернетичним атакам, у кризовому менеджменті та в оборонних реформах… Тренування та розбудова спроможностей наших партнерів є найкращим шляхом для забезпечення стабільності у нашому сусідстві», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Євросоюз і НАТО посилюють партнерство за 74 пунктами

Серед найважливіших пріоритетів НАТО, які будуть винесені на розгляд глав держав та урядів країн-союзниць 14 червня, Єнс Столтенберг назвав також підтримання міжнародного порядку, що оснований на правилах.

«Нам треба говорити одним голосом, захищаючи наші цінності й інтереси, та заохотити інших грати за правилами, забезпечити свободу судноплавства, безпечний та захищений кібернетичний простір, та встановити нові стандарти для (застосування) новітніх технологій. Ми будемо посилювати чинні відносини партнерства, наприклад, з Європейським Союзом, та будувати нові партнерства з близькими за переконаннями країнами по усьому світу, включаючи Африку, Азію і Латинську Америку», - зауважив Столтенберг.

Читайте також: Саміт НАТО буде коротким, лише для країн-союзників – Столтенберг

Він наголосив, що зараз НАТО переживає визначальний момент власної історії. Альянс завершує свою найбільшу військову операцію в Афганістані, і водночас нарощує зусилля у відповідь на зростальну глобальну конкуренцію.

«Росія і Китай очолюють авторитарний наступ проти міжнародного порядку, що оснований на правилах. Росія продовжує демонструвати небезпечну поведінку, з масивним військовим нарощуванням від Арктики до Африки. Вона залякує своїх сусідів, застосовує репресії до мирної опозиції вдома та проводить кібернетичні та гібридні атаки проти країн НАТО», - сказав Генеральний секретар Альянсу.

Читайте також: Рік роботи: Стефанішина назвала подальші пріоритети у напрямку ЄС і НАТО

При цьому він наголосив, що НАТО не розглядає Китай як противника, і зважує на можливості співпраці з Пекіном, зокрема, в таких питаннях як торгівля, кліматичні зміни, та контроль над озброєнням. Водночас союзники свідомі викликів, що пов’язані підйомом Китаю, який не поділяє західні цінності та невдовзі перетвориться на найбільшу економіку світу, з другим у світі за розміром оборонним бюджетом та найбільшим військово-морським флотом.

Як вже повідомлялося, 14 червня в Брюсселі відбудеться саміт НАТО, головними темами якого визначені зміцнення трансатлантичного партнерства та розвиток оборонних спроможностей Альянсу на наступне десятиліття за ініціативою «НАТО 2030».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-