Збиття українського літака над Тегераном є терористичним актом - Данілов

Збиття українського літака над Тегераном є терористичним актом - Данілов

Укрінформ
Українська сторона на сьогодні схиляється до думки, що збиття літака МАУ над Тегераном російською ракетою ТОР-М1 є терористичним актом.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" заявив Секретар РНБО Олексій Данілов.

«8 січня 2020 року російська ракета ТОР-М1 збила український літак в небі над Тегераном. Ми вже в той же день відправили нашу експедицію, ми в той день залучили всі наші служби, які відпрацьовували на відмінно це питання, і ми перші у світі заявили, - коли президент США робив заяву, що це технічна поломка літака, коли керівництво Канади казало, коли весь Євросоюз казав, що це щось там сталось з українським літаком, - ми були впевнені, що це була російська ракета ТОР-М1. І ми на наступний день зробили офіційну заяву. Ми були впевнені саме тому, що російські спецслужби, російські фахівці, російська розвідка не давала нам можливості працювати у них під носом, а саме – в Тегерані», - розповів Данілов.

Читайте також: Канадський суд визнав збиття літака МАУ тероризмом: що далі?

Він також зазначив, що Україна підтримує Канаду в її висновках про терористичну атаку на літак української авіакомпанії МАУ над Тегераном.

«Ми схиляємось до думки, - рішення яке прийняв канадський суд, - що це був терористичний акт стосовно українського літака. Ми сьогодні все більше схиляємось до цієї думки», - заявив Данілов.

Читайте також: HRW: Іран переслідував і залякував родичів жертв катастрофи літака МАУ

Він також назвав ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації, англ. International Civil Aviation Organization) «цікавою інституцією, яка нібито має відповідати за всі процеси, які відбуваються у світі з літаками, летовищами, сертифікаціями». Разом з тим, викликає подив той факт, що Україна півроку чекала розшифровку чорних скриньок, які були знайдені в Тегерані.

Як повідомляв Укрінформ, іранський орган цивільної авіації 17 березня оприлюднив остаточний звіт щодо катастрофи українського пасажирського літака у січні 2020 року. У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як "ворожий об'єкт".

Читайте також: МЗС Канади готується до перемовин з Іраном про відшкодування за збиття PS752

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав звіт Ірану спробою приховати справжні причини авіакатастрофи, а його заступник Євгеній Єнін заявив, що Україна вимагатиме розгляду на Раді ICAO оприлюдненого Іраном звіту щодо катастрофи літака МАУ, а також відновлення та продовження іранською стороною технічного розслідування.

Літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS-752 за маршрутом Тегеран-Київ, зазнав катастрофи в Ірані 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них 11 українців.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Читайте також: Тегеран одразу знав, що літак МАУ збили – NYT

20 лютого 2021 року в Ірані заявили про завершення розслідування у справі про катастрофу українського літака. 21 травня Верховний суд канадської провінції Онтаріо, признав що збиття літака "Міжнародних авіаліній України" поблизу Тегерана Іранською революційною гвардією було навмисним терористичним актом.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-