В Єврокомісії прокоментували намір Німеччини виробляти Sputnik V

В Єврокомісії прокоментували намір Німеччини виробляти Sputnik V

Укрінформ
Німеччина, як і будь-яка інша країна ЄС, має право вести переговори та закупляти вакцини, які не є авторизованими в ЄС, але це не означає кінець або підрив стратегії вакцинації усього Євросоюзу, яка здатна забезпечити вакцинами кожного європейського громадянина.

Про це у Брюсселі під час брифінгу для преси сказав речник Єврокомісії Ерік Мамер. Саме так він відповів на запитання журналістів про те, чи означає проголошений вчора намір Німеччини закупити російську вакцину Sputnik V та виробляти її на своїй території кінець для всієї вакцинної стратегії ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо європейську стратегію вакцинації, яка основана на переговорах з представниками бізнес-спільноти та компаніями-виробниками. Якщо країни-члени вирішують закупляти вакцину від інших виробників, як це вже відбулося, наприклад, в Угорщині, це їх право, але це зовсім не є завершенням європейської стратегії, адже це абсолютно різні речі», - сказав Мамер.

Читайте також: Главу МОЗ Чехії звільнили за відмову купувати вакцину Sputnik V

«Ми забезпечили великий масив ефективних вакцин, яких достатньо для вакцинації усього європейського населення. Наша відповідальність – забезпечити, щоб вакцинна стратегія, яку ми запропонували, є успішною, і дозволяє досягти завдань, які ми встановили разом з країнами-членами у сфері вакцинації», - додав речник Єврокомісії.

Як повідомлялося, у ЄС умовну ринкову авторизацію отримали чотири вакцини проти COVID-19: Pfizer/BioNTech, Moderna та AstraZeneca та Johnson & Johnson. Загалом так зване вакцинне портфоліо Єврокомісії включає вісім вакцин, які розглянуті в ЄС для закупівлі. Це, зокрема: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson (Janssen Pharmaceutica), CureVac, Valneva, та Novavax. Вакцини російського або китайського виробництва не включені у згадане вакцинне портфоліо.

Читайте також: Словаччина дослідила російський Sputnik V - щеплення не рекомендують

Водночас 4 березня Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) почала дослідження російської вакцини проти коронавірусу Sputnik V (Gam-COVID-Vac). З боку ЄС у процесі дослідження в рамках ЕМА цей препарат представляє німецька компанія R-Pharm Germany GmbH.

За повідомленнями європейських ЗМІ, вчора у Німеччині прем’єр-міністр землі Баварія Маркус Зедер заявив про намір налагодити виробництво російської вакцини Sputnik V, і після схвалення її в ЕМА закупити мільйони доз. Виробництво вакцини планується налагодити в баварському місті Іллертіссен на базі фармацевтичної компанії R-Pharm Germany.

Сьогодні федеральний міністр охорони здоров'я ФРН Єнс Шпан оголосив про намір провести двосторонні переговори з Росією про можливі поставки вакцини Sputnik V.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-