Словаччина дослідила російський Sputnik V - щеплення не рекомендують

Словаччина дослідила російський Sputnik V - щеплення не рекомендують

Укрінформ
Словацький державний інститут контролю за лікарськими засобами дослідив російську вакцину «Спутник V» , закуплену попереднім складом уряду, і дійшов висновку, що вона не ідентична тій, яка дістала схвалення наукового журналу The Lancet.

Про це повідомляє протал DennikN, передає Укрінформ.

Як зазначається, словацькі експерти не змогли рекомендувати щеплювати населення російською вакциною з огляду на недостатність інформації про неї. Це спільна позиція державного інституту та Міністерства охорони здоров’я Словаччини.

У Словацькому державному інституті контролю за лікарськими засобами заявили, що російська вакцина пройшла тести на стерильність, пірогенність, рН, прозорість, колір, аномальну токсичність, специфічну активність, відсутність видимих механічних домішок, визначення концентрації білка, зовнішнього вигляду. Та на основі лише цих показників не можна надати висновок щодо ефективності препарату та його безпечності.

Читайте також: Литва - проти визнання російської COVID-вакцини у паспортах вакцинації ЄС

Наголошується також, що словацькі експерти навіть не отримали всіх документів про виробництво чи безпеку вакцини, купленої в РФ.

При цьому словацькі інспектори не мають змоги оцінити російський препарат настільки всебічно, як Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА).

Крім того, виявилося, що закуплений Братиславою Sputnik V не є ідентичним вакцині, результати перевірки якої опубліковані в авторитетному медичному журналі The Lancet. Водночас словацький уряд у своїх обґрунтуваннях закупівлі російської вакцини спирався саме на це дослідження.

Словацьке МОЗ вже звернулося до іншої лабораторії для додаткової перевірки придбаного «Спутника», результати стануть відомі через кілька днів.

Як повідомлялося, через закупівлю 2 мільйонів доз російської вакцини у Словаччині виникла урядова криза. Прем’єр-міністр Ігор Матович подав у відставку, і на цю посаду був призначений Едуард Гегер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-