ЄС підтримує міжнародну платформу для фіксації злочинів режиму Лукашенка

ЄС підтримує міжнародну платформу для фіксації злочинів режиму Лукашенка

Укрінформ
Європейський Союз підтримує міжнародну платформу для документування злочинних дій білоруської влади проти власного народу з моменту сфальшованих президентських виборів у серпні минулого року.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз разом із міжнародними партнерами очолює боротьбу з безкарністю. Разом із групою країн ЄС та близьких за переконаннями держав, Євросоюз підтримує міжнародну платформу з відповідальності для Білорусі як незалежну та неупереджену платформу для збирання, перевірки та збереження документів і свідчень щодо серйозних порушень прав людини, скоєних в Білорусі протягом та після президентських виборів у серпні 2020 року. ЄС підтримує цю платформу політично та після того, як буде завершена підготовча робота, підтримає її фінансово», - підкреслюється у заяві високого представника ЄС.

Читайте також: Міжнародну правозахисну платформу для Білорусі підтримали 19 країн

Як зазначається в документі, з моменту сфальшованих президентських виборів, що відбулися сім місяців тому, влада Білорусі скоїла неприйнятні порушення прав людини проти населення країни. Ця влада, яка постала перед масованою та мирною мобілізацією білорусів для відстоювання демократії та фундаментальних свобод, відповіла на цей рух насильством і репресіями, свавільними арештами та затриманнями. Задокументовані сотні випадків застосування тортур та інших жорстоких або принижуючих дій та покарань, включаючи сексуальне та гендерне насильство.

«Неспровоковане та свавільне ув’язнення більше двох сотень мирних людей в білорусі, яке відбулося вчора у День Волі, продемонструвало, що масштаб репресій з боку держави не знизився. Нападники, які вдаються до таких дій, мають бути притягнуті до відповідальності», - наголосив Боррель.

Він повідомив, що цього тижня Європейський Союз успішно представив резолюцію Комітету ООН з прав людини, яка встановлює суворий Механізм відповідальності під егідою верховного комісара ООН з прав людини. Цей Механізм зможе використати документи, які будуть зібрані та збережені міжнародною платформою з відповідальності для Білорусі, як і іншими подібними документами, що сприятиме притягненню до відповідальності винних у насильстві та встановленню правосуддя для їх жертв.

Читайте також: У судах Білорусі - понад 100 справ про «погрози силовикам»

«ЄС буде продовжувати підтримувати народ Білорусі у його правомірних запитах щодо демократії та поваги до фундаментальних свобод, включаючи право на вільні висловлювання, на мирні зібрання та на демонстрації, без загрози насильства, залякування або страху покарання», - підкреслив високий представник ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, дев’ятнадцять держав Європи і Північної Америки цього тижня підтримали створення Міжнародної платформи з відповідальності для Білорусі, головною метою якої є притягнення до відповідальності винних у серйозних порушеннях прав людини в цій країні.

25 березня, під час відзначення білорусами Дня Волі, силовики режиму Лукашенка затримали щонайменше 245 осіб. У цей день арешти відбулися в Мінську та по всій країні.

В Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Лукашенка. Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-