У День Волі в Білорусі - 245 затриманих, правозахисники публікують імена

У День Волі в Білорусі - 245 затриманих, правозахисники публікують імена

Укрінформ
У неофіційне свято Білорусі День волі по всій країні було затримано щонайменше 245 осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в ТГ-каналі ПЦ Вясна.

За інформацією, яка періодично оновлюється, в столичному Мінську було затримано 177 осіб. Вони були доставлені в різні РУВС міста, деякі - в ЦІП Окрестіна. Також в інших 22 містах і селищах країни затримано 68 громадян. Правозахисники «Вясна» публікують прізвища затриманих і в деяких випадках обставини затримання.

25 березня затримання активістів йшли по всій країні з самого ранку. До Мінська була стягнута військова техніка, в тому числі водомети. Увечері в столиці люди прогулювалися невеликими групами центральними вулицями, автомобілісти сигналили. Вночі невідомі отримали контроль над телеграм-каналом опозиційного видання «Нашай Нівы» і видалили всі новини за 25 березня. У Новополоцьку за відео на підтримку опозиційної інтернет-платформи «Голос» суд дав чотирьом активістам великого підприємства «Нафтан» по 15 діб.

Читайте також: Силовики стягують до Мінська спецтехніку - готуються до Дня Волі

Як повідомлялося раніше, 25 березня Литва, Латвія, Естонія в знак солідарності з білоруським народом, який відзначає День волі, на підтримку його демократичних устремлінь і у відповідь на репресії білоруського режиму внесли в національні санкційні списки ще 118 представників білоруського режиму.

Екскандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська закликала білорусів 25 березня, в День Волі, почати нову хвилю протестів проти режиму Олександра Лукашенка.

Нагадаємо, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Лукашенка. Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, України та більшістю демократичних країн світу.

Читайте також: Країни Балтії запровадили санкції проти 118 чиновників режиму Лукашенка

Режим застосовує проти демонстрантів жорсткі репресії і масово заарештовує їх.

Паралельно з акціями протесту проходять мітинги, хода, організовані чинною владою.

День волі (Дзень Волі), також День Незалежності - білоруське свято, річниця проголошення незалежності першої національної держави, Білоруської Народної Республіки, в 1918 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-