Міжнародну правозахисну платформу для Білорусі підтримали 19 країн

Міжнародну правозахисну платформу для Білорусі підтримали 19 країн

Укрінформ
Дев’ятнадцять держав Європи і Північної Америки підтримали міжнародну платформу для Білорусі щодо притягнення до відповідальності винних у серйозних порушеннях прав людини.

Про це йдеться у заяві, яку оприлюднило 24 березня Міністерство закордонних справ Великої Британії - країна, яка також приєдналася до ініціативи, повідомляє Укрінформ. 

«Ми солідарні з білоруським народом у його вимогах щодо демократичного перехідного періоду зміни влади. Ми підтверджуємо однозначне засудження систематичних порушень прав людини і зловживань у Білорусі, а також посягання на демократичні принципи і верховенство права. Ми продовжуватимемо діяти задля притягнення до відповідальності білоруської влади та закликаємо до припинення репресій і переслідувань мирних демократичних рухів та негайного припинення насильства, включаючи тортури», - йдеться у спільному зверненні.

Ініціативу підтримали також уряди Австрії, Бельгії, Канади, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Ісландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, Словаччини, Швейцарії та США.

Читайте також: Місії ЄС і США в ОБСЄ виступили за нові вибори у Білорусі

Платформа була заснована і розпочала діяльність 24 березня на виконання рекомендацій, які містяться у доповіді професора Бенедека, який є доповідачем у рамках так званого Московського механізму ОБСЄ із дослідження порушень прав людини у Білорусі.

Зазначається, що міжнародна платформа візьме на себе відповідальність за збір, узагальнення, документування та перевірку свідчень про серйозні порушення міжнародного законодавства у сфері прав людини, скоєних у Білорусі під час та після президентських виборів 2020 року.

Діяльність міжнародної платформи очолять Данський інститут проти тортур (DIGNITY) та білоруський правозахисний центр «Весна» за підтримки низки білоруських і міжнародних організацій.

Читайте також: Тихановська закликала білорусів взяти майбутнє країни у свої руки

Як повідомлялося, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії та масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не визнали ЄС, США, Україна та більшість демократичних країн.

Фото: TUT.BY

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-