Меркель: Третя хвиля COVID-19 - це по суті нова пандемія

Меркель: Третя хвиля COVID-19 - це по суті нова пандемія

Укрінформ
Європа та світ перебувають фактично в новій пандемії, вихід з якої залежить від якнайскорішої вакцинації якомога більшої кількості людей на планеті.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель після першого дня засідання Європейської ради, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми перебуваємо у третій хвилі, але по суті – в новій пандемії. Всім ясно, що вакцинація – це шлях до виходу з кризи… Перемога над вірусом буде лише тоді, коли всі у світі зроблять щеплення», - сказала німецька лідерка.

Вона назвала важливим питання експортного контролю над вакцинами та запобігання протекціонізму, наголосивши на необхідності «знайти справедливе рішення» та солідарний механізм розподілу вакцин. За словами Меркель, важливо не порушувати міжнародні ланцюги постачань, «але фірми, які уклали з нами контракти, повинні їх виконувати», тобто країнам ЄС важливо забезпечити препаратами власне населення.

Читайте також: Меркель відкликала своє рішення про «великодній» локдаун у Німеччині

Глава уряду ФРН також наголосила на важливості посилення механізму COVAX, особливо для країн Африки.

Окрім того, Меркель визнала наявність «подекуди дуже глибоких розбіжностей» між ЄС та Туреччиною. Зокрема, Євросоюз, за її словами, непокоїть вихід цієї країни зі Стамбульської конвенції. Водночас канцлер ФРН назвала успішною угоду ЄС - Туреччина стосовно біженців, якій виповнюється п'ять років.

Читайте також: Загроза правам жінок: у Раді Європи стурбовані виходом Туреччини зі Стамбульської конвенції

Окрім того, особливим пунктом наради було обговорення з президентом США Джо Байденом трансатлантичного порядку денного. Лідери ЄС «окреслили європейські інтереси», зокрема, стосовно Китаю та Росії. Важливо, підкреслила Меркель, що Євросоюз і США знову перебувають у діалозі.

Загалом вона оцінила саміт, що проходить у віртуальному форматі, як «дуже успішний і ефективний».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-