НАТО підтримало Болгарію у скандалі з російськими шпигунами

НАТО підтримало Болгарію у скандалі з російськими шпигунами

Укрінформ
Міністри закордонних справ НАТО під час зустрічі у Брюсселі отримали докладну інформацію щодо дій Болгарії з розслідування діяльності російських шпигунів на території цієї країни та висловили повну солідарність з Болгарією у цих зусиллях.

Про це в середу під час пресконференції за підсумками другого дня зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наше головне послання від усіх союзників, і від мене, як генерального секретаря, є посланням солідарності. Я розмовляв з прем’єр-міністром Болгарії вчора, і з міністром закордонних справ уже сьогодні. Ми уважно стежимо за розслідуванням, яке болгарська влада проводить стосовно ймовірного російського шпигунського кола. НАТО дуже серйозно ставиться до захисту конфіденційної інформації, тож ми повністю підтримуємо дії Болгарії, спрямовані на подолання російської ворожої діяльності на її території», - сказав Столтенберг.

Читайте також: НАТО уважно слідкує за розслідуванням щодо російських шпигунів у Болгарії – Столтенберг

«Те, що ми бачимо в Болгарії – це тенденція російської поведінки, коли вони намагаються підірвати наші демократичні інституції, втручатися у внутрішню політику, і виявляють підвищену розвідувальну активність, - це також частина їхньої поведінки. Саме тому важливо, щоб ми трималися разом, висловлювали солідарність, але також працювали разом у тому, що стосується розвідки, обміну інформацією та допомоги одне одному», - додав Столтенберг.

Як повідомлялося, 19 березня в ході спецоперації в столиці Болгарії Софії затримали шістьох осіб за шпигунство на користь Росії. За інформацією правоохоронців, група людей на чолі з колишнім високопосадовцем болгарської військової розвідки вибудувала розвідувальну мережу з метою шпигунства на користь Росії. Злочинці вербували людей, що мали доступ до державної таємниці як Болгарії, так і НАТО.

Читайте також: «Представництво ДНР» у Франції визнали незаконним

21 березня суд у Болгарії ухвалив рішення залишити під вартою п'ятьох підозрюваних у рамках розслідування справи про шпигунство на користь РФ.

22 березня Болгарія оголосила персонами нон грата двох російських дипломатів у зв'язку зі шпигунським скандалом. Росія назвала такі дії Болгарії «безпідставними» та пообіцяла «адекватну» відповідь.

При цьому за минулі півтора року Болгарія видворила вже шістьох російських шпигунів, які використовували дипломатичну службу як прикриття для своєї діяльності проти країни.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-