Єврокомісія змінила правила експорту вакцин проти коронавірусу

Єврокомісія змінила правила експорту вакцин проти коронавірусу

Укрінформ
Єврокомісія погодила рішення про посилення механізму прозорості та авторизації експорту вакцин проти коронавірусу за межі ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«В той час, як країни-члени постають перед третьою хвилею пандемії і не кожна компанія виконує зобов’язання за контрактом, ЄС залишається єдиним світовим виробником, що продовжує експортувати вакцини у великих обсягах у десятки країн. Але дороги мають бути відкритими в обох напрямках. Саме тому Єврокомісія запровадить принципи взаємності та пропорційності у наявний механізм авторизації… Ми маємо забезпечити своєчасну та ефективну доставку вакцин для громадян ЄС. Кожен день рахований», - зазначила з цього приводу президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Оновлені правила передбачають дві зміни у механізмі прозорості та авторизації. Перша полягає у тому, що крім обставин, які впливають на виконання фармакологічними компаніями зобов’язань перед ЄС за укладеними раніше форвардними контрактами на закупівлю вакцин, під час авторизації експорту країни ЄС і Єврокомісія зважатимуть на принципи взаємності та пропорційності.

Як пояснили у Єврокомісії, під час оцінки принципу взаємності буде враховуватися, чи запроваджувала країна призначення обмеження на експорт вакцин або на сировину, з яких вони виробляються. Принцип пропорційності буде грунтуватися на тому, чи є епідеміологічна ситуація в країні призначення кращою або гіршою, ніж у ЄС, а також яким є показник охоплення населення вакцинацією та його доступ до вакцин.

Країни-члени та Єврокомісія мають зважити, чи не становитиме запланована операція з експорту вакцин загрози для безпеки постачання вакцин у межах ЄС.

По-друге, для отримання повної картини та прозорості у питаннях, що стосуються торгівлі вакцинами, оновлені правила поширюються на 17 країн, які раніше користувалися винятками з механізму прозорості і авторизації ЄС. До цього переліку потрапили Албанія, Азербайджан, Білорусь, Боснія і Герцеговина, Вірменія, Грузія, Ізраїль, Йорданія, Ісландія, Ліван, Лівія, Ліхтенштейн, Чорногорія, Норвегія, Північна Македонія, Сербія і Швейцарія.

При цьому зазначається, що ЄС продовжує поширювати виключення з цієї схеми постачання вакцин на гуманітарну допомогу або частку вакцин, призначену для 92 країн з низькими або середніми доходами, які включені до переліку ринкових зобов’язань глобального постачальника вакцин COVAX. Як уточнили Укрінформу дипломатичні джерела в ЄС, Україна потрапила саме до цього переліку країн.

Представники Єврокомісії наголошують, що механізм прозорості і авторизації разом із нововведеннями не є забороною на експорт вакцин за межі ЄС, натомість покликаний сприяти його впорядкуванню та гласності. Від початку застосування цього механізму ЄС задовольнив 380 запитів на експортні операції на 33 різні напрямки постачання загальним обсягом 43 мільйони доз вакцини. За цей час лише один запит на експорт вакцин не був ухвалений.

Читайте також: Ірландія з п’ятниці запроваджує обов'язковий карантин для осіб із 33 країн

Головними країнами - отримувачами вакцин, що виробляються на території ЄС, залишаються Велика Британія (близько 10,9 мільйона доз), Канада (6,6 мільйона доз), Японія (5,4 мільйона доз), Мексика (4,4 мільйона доз), Саудівська Аравія, Сингапур, Чилі (по 1,5 мільйона доз), Гонконг (1,3 мільйона доз), Південна Корея та Австралія (по 1 мільйону доз).

На сьогодні Єврокомісія має підписані форвардні угоди на постачання вакцин з шістьма компаніями-виробниками вакцин: AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNTech-Pfizer, CureVac, та Moderna, - усього на постачання 2,6 мільярда доз. Чотири контракти на постачання вакцин, що вже отримали умовну ринкову авторизацію на ринку ЄС, передбачають постачання більше 1,6 мільярдів доз.

За даними Worldometer, у світі зафіксували 125 158 569 випадків зараження коронавірусом, зокрема 2 751 263 летальні, одужали 101 073 444 особи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-