ЄС планує давати «паспорти вакцинації» громадянам третіх країн

ЄС планує давати «паспорти вакцинації» громадянам третіх країн

Укрінформ
Цифрові зелені сертифікати, які планується запровадити в країнах ЄС для підтвердження факту вакцинації або набуття імунітету проти COVID-19, будуть доступними також для громадян третіх країн, які зможуть отримувати їх від країн ЄС, куди планують подорож.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація міститься в роз’ясненні щодо змісту та порядку застосування Цифрових зелених сертифікатів, яке оприлюднене на сайті Європейської Комісії.

«На цей момент несуттєві подорожі до ЄС з третіх країн є обмеженими, за виключенням обмеженого кола країн. Не громадяни ЄС, які можуть подорожувати до ЄС, матимуть змогу отримати Цифрові зелені сертифікати від країн-членів ЄС, куди подорожують, після надання всієї необхідної інформації, включаючи надійний доказ вакцинації. Країни-члени після цього мають оцінити, наскільки надійними є надані докази, і прийняти рішення, чи виписувати Цифровий зелений сертифікат», - йдеться у документі.

Читайте також: Єврокомісія представила пропозиції щодо «зеленого цифрового сертифіката» вакцинації

Як зазначається, у середньостроковій перспективі ЄС може визнавати подібні сертифікати, що видаються в третіх країнах відповідно до міжнародних стандартів та є сумісними з системою, що запроваджена в Євросоюзі.

Під час звернення громадян третіх країн для отримання Цифрових зелених сертифікатів ЄС або під час розгляду відповідності сертифікатів, виданих в третіх країнах, правила для цих нерезидентів щодо визнання вакцинації будуть однаковими з тими, що застосовуються до громадян ЄС. Це означає, що вакцина, яка застосована, має бути з переліку тих, що отримали ринкову авторизацію в Євросоюзі.

Країни-члени можуть робити виключення із цього загального правила, та додатково визнавати результативними щеплення, що зроблені за допомогою інших вакцин.

При цьому введення Цифрових зелених сертифікатів розглядається лише як тимчасовий захід. Єврокомісія докладає зусиль, щоб ці документи були сумісними із системами контролю за станом здоров’я, що діють в інших країнах світу за межами Євросоюзу. В цьому контексті, оприлюднені сьогодні пропозиції щодо Цифрових зелених сертифікатів ЄС є відкритими для міжнародних ініціатив спеціалізованих органів ООН, ВООЗ та ІКАО, для розробки спільних специфікацій та правил для документування статусу вакцинації персони.

Читайте також: ВООЗ рекомендує продовжувати вакцинацію препаратом AstraZeneca

ЄС вітатиме рішення третіх країн визнавати Цифрові зелені сертифікати як документ, що дозволяє скасовувати обмеження на «несуттєві» подорожі, та сподівається, що європейські документи такого роду слугуватимуть прикладом для розробки інших подібних сертифікатів.

Дія Цифрових зелених сертифікатів поширюватиметься на країни-члени Європейського економічного простору – Ісландію, Ліхтенштейн та Норвегію, а також на Швейцарію, за умови взаємності.

Система Цифрових зелених сертифікатів ЄС охоплюватиме три різновиди сертифікатів щодо COVID-19: сертифікат вакцинації, сертифікат тестування та сертифікат одужання.

Цифрові зелені сертифікати видаватимуться безкоштовно під час щеплення проти COVID-19 в паперовому або в цифровому вигляді, та міститимуть елементи захисту та ідентифікації, зокрема, QR-код, унікальний для кожної персони. Наявність такої цифрової ідентифікації дозволить розпізнавати дані таких документів в усіх країнах ЄС.

Період чинності таких Цифрових зелених сертифікатів ЄС наразі не є визначеним, і залежить від надходження подальших наукових даних мірою прогресу у боротьбі з пандемією. Оприлюднені сьогодні пропозиції передбачають, що чинність такого документу має ґрунтуватися на спільних підходах, наприклад, максимальна чинність даних в сертифікаті одужання не може перевищувати 180 діб. Цей термін, як і термін імунної дії вакцин, можуть бути уточнені відповідно до нових досліджень.

Як очікується, Цифрові зелені сертифікати будуть запроваджені в ЄС до початку літа.

За даними Worldometer, у світі станом на 17 березня зафіксували 121 278 367 випадків зараження коронавірусом. Виявлено 2 682 258 летальних випадків, одужали 97 817 788 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-