«Велика сімка» закликала Пекін припинити тиск на демократію в Гонконзі

«Велика сімка» закликала Пекін припинити тиск на демократію в Гонконзі

Укрінформ
Міністри закордонних справ G7 висловили занепокоєння новою резолюцією щодо Гонконгу.

Про це, як передає Укрінформ, йдеться у спільній заяві МЗС Німеччини, Франції, Італії, Японії, Канади, Великобританії, Сполучених Штатів Америки та Верховного представника Європейського Союзу.

Міністри одностайно висловили «глибоке занепокоєння рішенням китайської влади, спрямоване на фундаментальний підрив демократичних елементів виборчої системи Гонконгу». Таке рішення свідчить про те, що влада континентального Китаю твердо налаштована змусити замовкнути голоси незгодних у Гонконзі.

Читайте також: Парламент Китаю схвалив посилення контролю за Гонконгом

Пакет змін, затверджений Всекитайськими зборами народних представників (парламентом) разом із масовими арештами продемократичних активістів та політиків, підриває високий ступінь автономії, який Гонконг має згідно з принцом «одна країна – дві системи», йдеться у заяві. Пакет заходів також має на меті придушить політичний плюралізм, що суперечить загальному виборчому праву, яке закріплено в Основному законі спеціального автономного району КНР. Крім того, зміни обмежать свободу слова - право, закріплене у Британо-Китайській спільній декларації.

Міністри зазначають, що жителям Гонконгу слід довіряти в тому, що вони голосуватимуть в інтересах Гонконгу. Вірним підходом, правильним способом забезпечення стабільності та процвітання на цій території є робота з різними точками зору, а не придушення їх, заявляють глави МЗС G7. Вони закликають Китай діяти відповідно до Британсько-Китайської спільної декларації та інших юридичних зобов’язань, поважати основні права та свободи в Гонконзі відповідно до Основного закону. Дипломати також закликають Китай та владу Гонконгу відновити довіру до політичних інституцій та припинити невиправдані репресії щодо тих, хто захищає демократичні цінності та права і свободи.

Читайте також: У Гонконгу десятки активістів судитимуть за суперечливим законом про нацбезпеку

ВЗНП на своїй щорічній сесії схвалив напередодні резолюцію про реформу виборчої системи в Гонконзі, яка фактично залишить цей регіон без вільних виборів. Пекін шляхом посилення повноважень спеціальної електоральної комісії зможе провести в управління автономії своїх кандидатів та вести наступ на опозицію. За документ проголосували 2 895 делегатів-парламентаріїв, один утримався. Він стане законом у найближчі місяці.

Читайте також: Freedom House: глобальний рівень свободи падає 15 років поспіль

Нагадаємо: колишня британська колонія, Гонконг, повернулася до складу Китаю 1 липня 1997 року з умовою, що протягом 50 років там буде зберігатися капіталістичний устрій і принцип "Гонконгом управляють гонконгці". Материковий Китай останнім часом все більше наступає на демократичні права на цій території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-