Freedom House: глобальний рівень свободи падає 15 років поспіль

Freedom House: глобальний рівень свободи падає 15 років поспіль

Звіт
Укрінформ
Глобальний рівень свободи продовжив занепадати 15-й рік поспіль, при чому тенденції згортання свободи проявилися не лише в авторитарних країнах, а й у найбільших демократіях, таких як США та Бразилія.

Про це йдеться у щорічному звіті "Свобода у світі-2021" правозахисної організації Freedom House, передає Укрінформ з посиланням на повідомлення організації у Фейсбуці.

"Глобальний рівень свободи продовжив занепадати 15-й рік поспіль. Внаслідок переходу Індії до когорти "частково вільних" країн, на "вільні" країни тепер припадає менш ніж п'ята частина населення світу. Більш того, тенденції згортання свободи проявилися не лише в авторитарних країнах на кшталт Росії, Китаю чи Білорусі, а й у найбільших демократіях, таких як США та Бразилія", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, зосередженість демократичних держав на внутрішніх проблемах дозволила автократичним державам суттєво посилити свій вплив. Китай, наприклад, продовжив свій наступ на громадські свободи у Гонконгу паралельно з розповсюдженням дезінформації та посиленням своєї ролі на міжнародній арені, а Росія надала підтримку режиму Лукашенка на тлі жорстокого придушення масових протестів у Білорусі.

Згідно зі звітом, авторитарні режими використовували пандемію COVID-19 для консолідації влади та обмеження критики на свою адресу, а карантинні обмеження по всьому світу часто були надмірними та супроводжувалися жорстокістю органів безпеки.

У звіті окремо проаналізована ситуація в Україні, а також в окупованих Криму та східному Донбасі.

Так, Україна зберегла статус "частково вільної" країни, її показники становлять 60 балів зі 100. "Цьому сприяло перешкоджання в розслідуванні корупційних злочинів, втручання керівництва Офісу генерального прокурора в розслідування дій високопосадовців та скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення рішенням КСУ", – йдеться у повідомленні.

У звіті зазначається також, що реформи в Україні застопорилися на тлі COVID-19 та політичної корупції, що посилюється слабким станом верховенства права. Безкарність за злочини проти журналістів, активістів та представників меншин також залишається серйозною проблемою.

"Окупована частина східного Донбасу залишається однією з найменш вільних територій у світі з рейтингом свободи 4/100. Це зумовлено повною відсутністю верховенства права та громадянських свобод, зокрема свободи вираження поглядів, й контролем сепаратистської де-факто влади та Росії над майже всіма сферами життя", – констатують у Freedom House.

Читайте також: Пандемія погіршила стан демократії у 80 країнах - Freedom House

Там також зазначають, що минулого року стан свобод на окупованому східному Донбасі погіршився сильніше на тлі пандемії, "адже надмірні обмеження на в'їзд та виїзд з окупованих територій запроваджувалися вибірково та не враховували потреби місцевого населення".

У Криму, який теж визначено як "невільну" територію з рейтингом 7/100, ситуація залишається невтішною: окупаційна влада жорстко обмежує політичні та громадянські права, знищила незалежні медіа та застосовує антитерористичне законодавство проти опонентів режиму.

Згідно зі звітом, окупаційна влада також продовжила утискати українську та кримськотатарську громади, штучно змінюючи етнічний склад населення Криму на користь росіян. 2020 року у Криму посилилися репресії проти мусульман, вірян Православної церкви України та "Свідків Єгови", що зумовило подальше падіння Криму в рейтингу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-