Треба зберегти режим припинення вогню – німецький дипломат

Треба зберегти режим припинення вогню – німецький дипломат

Укрінформ
Режим припинення вогню на Донбасі треба зберегти всіма силами заради місцевих жителів.

Про це заявив спецпредставник з питань України в МЗС ФРН Жан-П'єр Фрьолі під час експертної дискусії на тему «Безпека людини під час криз», організованої Фондом Генріха Белля, передає кореспондент Укрінформу.

«Режим припинення вогню стає дедалі більше крихким, і тепер ми можемо побачити великі досягнення останніх 8 місяців, які отримало населення на місцях після 7 місяців війни, постійних обстрілів, смертей біля власних домівок. Це дуже велика цінність, яку ми повинні намагатися зберегти та стабілізувати, аби полегшити людям життя», - заявив дипломат.

Читайте також: На Донбасі боєць ЗСУ отримав осколкове поранення

За його словами, учасники нормандського формату мають дуже серйозно подумати, яких заходів і конкретних дій необхідно вжити для того, що стабілізувати цей режим. Берлін буде дуже тісно консультуватися з французькими партнерами з цього приводу запевнив він.

Фрьолі погоджується з необхідністю зміцнити роль СММ ОБСЄ в спостереженні за дотриманням режиму припинення вогню. Настав момент, за його словами, коли треба подумати над тим, як використовувати місію ОБСЄ у повному обсязі.

Читайте також: Місія ОБСЄ виявила протипіхотні міни окупантів біля Петрівського

Спецпредставник також наголосив на важливості продовження підтримки Німеччиною громадянського суспільства в Україні, зокрема, на сході. Відновлення інституцій, проведення реальних реформ, а також поступ європейським шляхом, підкреслив він, може бути здійснено виключно людьми на місцях, а не розпорядженнями згори та не за вказівкою Заходу, який може лише підтримати ці процеси.

Дипломат також звернув увагу на проблему, яка спостерігається останні три роки, що «кожного разу, коли відбувається реформа інституції, її «привласнюють» противники реформ, люди, які зовсім не зацікавлені в добробуті українського народу, а лише переслідують свої власні економічні інтереси, бачать це виключно як власний бізнес-проєкт, і не бачать свою роль на благо держави».

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Росія має пояснити, як РЛС «Каста» потрапила на Донбас

Позитивним моментом у цьому Фрьолі назвав те, що тепер усі бачать, хто є справжнім противником реформ.

Як повідомлялося, Жан-П'єр Фрьолі був призначений спеціальним посланником по Україні, головою штабу «Україна» в МЗС ФРН у червні минулого року. У штабі працюють понад десять співробітників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-